Är renlevnad verkligen ett måste för andliga människor?

När jag kom in i den andliga sfären av människor för många år sedan, så förundrades jag över allt prat om att man ska vara ren i kroppen för att kunna utveckla en ren kanal till andevärlden. Man skulle inte dricka alkohol, äta kött eller använda tobak. Detta var inte roligt att höra tyckte jag, då jag både åt kött och använde snus.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Jag hade tidigt en mentor som hette Iris Hall – ett engelskt medium med skinn på näsan. Hon snäste av de här idéerna som dumheter. Själv både drack hon, rökte och åt kött. Hon sa ”Hur får ni ihop de här idéerna när Jesus åt kött och Hitler var vegetarian?”. Då blev det tyst och jag skrattade tyst för mig själv.

Med åren har jag dock insett att en hälsosam livsstil är bra för både kropp och själ, eftersom man helt enkelt mår bättre. Och det är ju ett bra mål med andligheten som jag ser det. Varför skulle man annars syssla med andlighet? Så sedan ett år tillbaka njuter jag av superfood i form av goda juicer och smoothies, vegetarisk och vegansk mat, ibland raw food. 

Alkoholen är borta sedan snart 19 år tillbaka. Inte för att jag ville, utan för att jag var tvungen då jag var långt över gränsen. Men anledningen till att jag inte äter kött är för att jag inte med gott samvete kan äta andra varelser som har ett medvetande. Var och en gör som han eller hon själv vill, men för mig är det inte möjligt längre. Jag kan inte ge mig rätten längre att låta andra varelser dö för att jag ska äta dem.

Jag har även tagit bort mejeriprodukter och det mesta brödet och sockret ur min kosthållning. Och jag mår så mycket bättre! Magen är bättre, hyn finare, jag är piggare, gladare och känner mig friskare. Mitt samvete är betydligt renare också. 

För mig har detta skifte varit en lång process. Att lära om, att lära nytt. Jag fattade inte hur det skulle vara möjligt att laga en måltid utan kött? Många av oss är uppväxta med middagar som bestod av antingen korv, köttbullar, stek, stekt fläsk, fisk… med något till, och så en isbergssallad bredvid med gurka och tomat. 

För mig har det varit en naturlig process att ta bort sådant ur mitt liv som inte fungerar och ersätta det med bättre, fungerande saker. Jag gör det inte för att bli en ren kanal för det andliga, utan för att den andliga kanalen gett mig medvetenhet om mig, livet och universum. 

Jaha, hur var det då med tobaken? Jag snusar ännu. Och tar mig en kaffe då och då. Och den där chokladbiten som ligger i skafferiet sedan en vecka tillbaka lockar. Vi får se hur länge den finns kvar.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.