Bli fri från din skugga

Alla människor har en skugga, en skugga som består av något som man döljer för andra men kanske också sig själv.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Kanske handlar det om något som man har gjort eller gör i smyg. Gömmer godis eller sprit, surfar på porrsajter, är otrogen, stjäl på jobbet, baktalar och ljuger om någon inför andra och låtsas som att det är okej beteende. 

Att strunta i TV-licensen, göra extra skatteavdrag, fuska på provet eller inte säga till kassören att man fick för mycket pengar tillbaka är också en skugga – man gör fel, men gör det ändå!
 
Vi människor har saker i våra ryggsäckar som vi inte alltid är så stolta över och vi gör allt för att dölja de sakerna för andra. Vi vill inte bli avslöjade och uppleva den där odugligheten som vi kanske fått höra och uppleva tidigare i våra liv av föräldrar, samhälle, chefer, vänner eller arbetskollegor. 

Men det vi gjort eller gör påverkar oss, oavsett om det är stort eller smått. Och alla har något som de döljer. Man är inte ensam om att ha ”lik i garderoben”, även om vi låtsats eller tror det.

Och de här sakerna hindrar oss från att från att bli fria och känna riktig glädje i våra liv. 

De gör sig påminda då och då och hindrar oss i relationer med andra och oss själva. Innerst inne vet vi att det inte är bra. Vi ogillar oss själva för detta och för att slippa denna känsla så pekar vi istället på andra som blivit avslöjade. 

Media är fyllt av människor som blivit ertappade med ”fingrarna i syltburken”. Men det är som att kissa i byxorna. Först är det varmt och skönt men sedan kallt och obehagligt – vi påminns på ett omedvetet eller medvetet plan om oss själva. Skuggan kommer ikapp oss.
 
Debbie Ford har skrivit en bok och gett ut en DVD-film som heter ”The Shadow Effect” (Skuggeffekten). I filmen medverkar även Deepak Chopra, James van Praagh samt Marianne Williamsson.

(Nära skrev om Debbie i Nära nr 4, 2011)

I filmen framkommer vikten av att göra sig fri från skuggan genom att våga erkänna för någon annan vad man gjort eller gör.

Debbie visar i filmen hur hon arrangerar workshops där samtliga deltagare får göra detta och vilken befrielse det innebär för var och en.

Principen att bikta sig eller erkänna sina fel och brister är inte ny.
Men kanske skulle vi våga använda oss av detta lite oftare i våra liv för att bli av med våra skuggor och göra oss till fria själar?


Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.