Buddha var inte buddhist!

Det finns sanningar att upptäcka i alla religioner och filosofier, menar krönikören Per Ola Thornell.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock
I vårt hem och i våra kurslokaler finns gott om ikoner – främst tavlor och statyer av Buddha! Vi känner att dessa ikoner av Buddha hjälper oss att skapa lugn och harmoni.

Ibland får vi frågan om vi är buddhister. Det är vi inte. Buddha var inte heller buddhist. Hans anhängare är däremot det. Och Jesus var inte kristen. Det var hans anhängare som blev det. 

Så vad menar jag? Jo, att min tro och mitt leverne inte går att stoppa i ett fack. Så fort vi ska paketera och stoppa i lådor så tenderar vi att göra det lite väl enkelt för oss. Hjärnan vill förstå och när vi vet var något ”hör hemma” så tror vi att vi har koll, men det stämmer inte.

En buddhist skulle säkert säga att jag var buddhist. En kristen skulle säkert säga att jag var kristen. En New Age-person skulle säkert säga att jag är New Agare. Så vad är jag då? Tre olika boxar där andra vill stoppa mig i! Nej, bort med etiketterna så mycket som möjligt så blir vi mer fria. Inom alla religioner och filosofier finns det sanningar att upptäcka och hämta. 

New Age ser jag som ett stort härligt smörgåsbord där jag i lugn och ro kan välja och vraka bland smakligheterna. Inom buddhismen ser jag närvaron, sinnesron och varandet som en härlig möjlighet. Inom kristendomen finns budorden som ledstjärna. 

Som sökare så letar vi efter något och risken är att vi fastnar i yttre ting och omständigheter. Men det vi letar efter finns inte där – det finns inom oss. Det vi letar efter är oss själva. Alla stora mästare har vetat detta. Och det var därför Buddha sa: ”Jag har hittat min väg, nu får du hitta din”,

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.