Djurens hjärtan minns också smärtan från tidigare händelser

Mia Mattsson-Mercer skriver om hunden ChaCha, som tidigare blivit misshandlad och övergiven.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock
Framför mig på golvet ligger en stor vit hund och utstrålar stark självsäkerhet. ChaCha är trött och har svårt att slappna av. Några personer säger att hon är vass, andra att hon är opålitlig. Jag känner en mix av många känslor.

Jag öppnar mitt sinne för hennes kommunikation. Med min penna i handen skriver jag ned alla känslor som kommer:

ChaCha känner sig missförstådd. Hon är väldigt trött och stressad på samma gång, även om hon visar styrka. Älskar barn och kvinnor. Tidigare slagen av en man. Lever utomhus. Hon vaktar sin mat från andra hundar, och vaktar sina saker från människan. En överlevnadsinstinkt.
Ibland blir hon älskad och ibland avskydd. Hon har ett annorlunda språk som missuppfattas av både människor och djur. Hon förstår inte varför alla försvinner från henne som hon älskar.

Jag känner en otrolig kärlek och trötthet från henne. Jag böjer mig ned och masserar hennes tinningar. Hon blundar och njuter. 

ChaCha hittades av en familj för fyra månader sedan nere i Italien. Hon älskade barnen och kvinnan. Men familjen kunde inte behålla henne så de ordnade ett nytt hem. 

ChaCha älskade att ligga och suga på en filt, som en liten valp diandes sin mamma. Ett dovt morrande hördes om man försökte ta filten ifrån henne. ChaCha hoppade upp i parets säng, men mannen ville inte ha henne där. Ett nytt dovt morrande. Mannen ville visa hunden att hon skulle veta hut och slog till. ChaCha nafsade då på mannens hand. 

Paret lastade in hunden i bilen och körde långt bort för att dumpa henne. Till vänner och bekanta berättade kvinnan att de hade adopterat bort hunden. 

Hundfångarna hittade senare ChaCha och förde henne till kommunens shelter. En utredning påbörjades och hon hamnade sedan hos mig. Jag lät henne vara i två veckor, inga krav. Det är ungefär vad som behövs för att själen skall landa i hundens kropp. Likadant för oss människor när vi är utbrända. 

ChaCha hade blivit misshandlad av en man som liten och hotad på gatan. Och paret som tänkte ta hand om henne blev rädda för henne. 

Många gånger har vi bråttom med resultaten, både till människor och till djur. Men om vi stillar vårt inre, studerar och lyssnar utanför vårt eget intellekt, kan vi få svaren snabbare. Lösningen kommer med tid, tålamod, tillit och tro.

That’s Amore!

Efter en månad är ChaCha nu tillsammans med 15 hundar. Hon morrar inte. Jag kan visa kvasten, utan att hon anfaller den. Hon är nu redo att finna sin egen familj. Man kan inte rehabilitera alla hundar, men de flesta. Varje fall är unikt.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.