Du har ett val och en fri vilja

Just nu känner jag av sviterna efter två intensiva och tuffa arbetsmånader. Jag älskar verkligen mitt arbete inom det andliga: kurser, cirklar, klienter, föreläsningar och mitt författande. Men jag arbetar inte enbart med detta. Jag driver dessutom ett företag inom kommunikation och marknad.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Dagar, kvällar och helger fylls på och plötsligt har det blivit 7-8 arbetsveckor med 60-70 timmar i veckan. Trots att jag känner mig lite sliten just nu, har jag ändå en inneboende känsla av tacksamhet och glädje. Det beror inte minst på att jag själv valt att säga ja till det som kommer. Och jag använder min fria vilja att välja.

Det betyder inte att jag säger ja till allt. Men visst, jag erkänner att jag säger ja lite för ofta till andra, istället för ja till mig själv och nej till andra. Och visst, min fria vilja stoppas då åt sidan. Här kan jag behöva bli bättre på att behålla min integritet och sätta sunda gränser för mig själv.

Vi har alla ett val och vår fria vilja, men vi tror inte alltid att det är så. Vi lyssnar för mycket på andra och låter deras sanningar bli våra i allt för stor utsträckning. Ibland tror vi att vi inte får eller kan välja, men är det sant?

Jag menar att vi både får och kan välja, men att vi inte alltid är beredda att betala priset för våra val. Vår rädsla för vad omgivningen ska tycka kan bli övermäktig. Eller så är vi rädda för att vi ska förlora inkomst, hus och hem eller relationer. 

Men priset för att inte välja tror jag är högre! Vi gör avkall på de vi är, det vi vill göra och våra liv. Vi begränsar oss. När vi inte väljer oss själva, väljer vi bort vår frihet – och det är ett pris vi inte har råd att betala.

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.