En konsert med kärlekstoner

För en kort tid sedan var jag på en konsert med Deva Premal och Miten. Min fru köpte biljetter redan i januari och när konserten närmade sig så hade jag egentligen ingen lust, men vi kom i väg i alla fall. Det visade sig att konserten på Helsingborgs Konserthus var helt magisk.

Text: Jai Thornell
Foto: Press

Jag har ett förflutet som hobbymusiker och det är härligt att se publiken festa, dansa och klappa mellan låtarna. På den här konserten var energierna helt annorlunda än på andra konserter. I total närvaro av sig själva och i stunden, äntrade dessa skickliga musiker scenen och inledde med en stunds tyst meditation och tacksamhet. 

De bad oss i publiken att inte klappa mellan låtarna, de ville att energin från musiken och texterna skulle få lov att stanna kvar i oss. Det var märkligt att inte klappa, som är brukligt, men vilken fantastisk effekt det blev. De underbara känslor som uppstod i mig och övriga väcktes upp och byggdes starkare och starkare ju längre konserten varade.

 

Andligheten spred sig i lokalen och de nära 800 besökarna bildade tillsammans med musikerna en enda stor kärleksfull organism som simmade i ett stort hav av kärleksfullhet, skön musik, kontemplation, mjukhet och varande. Tårarna rann på både mina och andras kinder.

Deva Premal och Miten sjunger ofta på sanskrit och deras sånger bygger många gånger på olika mantran som upprepas. Eftersom de bad oss i publiken att sjunga med så blev dessa mantran ännu starkare förankrade i oss alla, var och en. Genom att upprepa ett mantra om och om igen, som ett sätt att stilla sinnet och ge kärleksfull energi till dig själv, andra varelser, jorden och en högre kraft, så blir det oerhört kraftfullt.

 

Jag är oändligt tacksam för att ha fått vara en del av denna upplevelse och jag bär med mig den i hjärtat ännu. Om du inte känner till Deva Premal och Miten så hittar du deras musik både på Youtube och på deras hemsida.


Mer om Deva Premal och Miten kan du läsa i Nära nr 6, som kommer ut i butik den 16 juli.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.