Får pengar världen att snurra?

Vi blir tidigt lärda att om vi vill ha något så får vi tjäna ihop till det. Det kan vara nog så riktigt. Men vad är det vi vill ha? Det finns en tankeväckande gammal berättelse om en affärsman som fick syn på en fattig fiskare som satt på stranden.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Affärsmannen undrade: "Varför är inte du ute och fiskar?" Fiskaren skakade på huvudet och svarade att han redan fångat tillräckligt med fisk. Nu satt han och njöt av eftermiddagssolen. Affärsmannen tyckte att fiskaren slösade med tid istället för att fånga mer fisk. Fiskaren förstod inte vad han menade, varför skulle han fånga ännu mer fisk? Affärsmannen sa då att fiskaren skulle kunna tjäna mer pengar och kanske kunna köpa en större båt. På så sätt skulle han kunna fånga ännu mer fisk och tjäna mer pengar. Fiskaren förstod fortfarande inte utan frågade vad han skulle göra med de pengarna? Då sa affärsmannen att han skulle kunna sitta ner och bara njuta av livet. Fiskaren svarade då: "Men, det är ju det jag gör just nu!"

Ibland tror jag att vi blir fartblinda i vår vardag som vi emellanåt kämpar för att få ihop. Schemat i kalendern är fullt precis som att-göra-listan. Kanske är det nyttigt att då och då ställa oss frågan till vilken nytta vårt pengaöverflöd ska leda till? Jag tror att vi vill ha fler saker, större hus eller nya bröst för att bli någon. Men det är en tankevurpa. Vi vill möjligtvis ha det för att få njuta av att leva. Men vi behöver inget av nämnda saker för att göra det.

Kanske skulle vi sitta på stranden och njuta lite oftare och reflektera över det som vi redan har – mat, tak över huvudet och en säng att sova i. Om jag inte är felunderrättad så snurrar inte jorden för att det finns ett välstånd – den snurrar i alla fall.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.