Förändra bara det du kan

Ibland så säger vi, eller får höra från andra – att livet inte är rättvist. Vi råkar ut för sjukdomar, olyckor, arbetslöshet, förlust av pengar eller relationer.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Ibland så säger vi, eller får höra från andra – att livet inte är rättvist. Vi råkar ut för sjukdomar, olyckor, arbetslöshet, förlust av pengar eller relationer.

 

Kanske går vardagen mest åt att till att kämpa för att få ihop till månadens räkningar. Vi oroar oss för barnens skolgång och våra föräldrars hälsa. När vi betraktar vår omvärld, så ser vi att andra verkar ha det förspänt.

 

De verkar surfa på livets våg, de har bra och välbetalda arbeten, barnen är duktiga i skolan och de verkar ha tid och råd med både golf, ny bil och utlandssemester. Livet är inte rättvist tycker vi!

Men vem har sagt att livet ska vara rättvist? Hur mycket vi än önskar oss att saker och ting vore annorlunda än vad de är, så är det som det är. Och ju mer vi längtar efter det vi inte har, desto mindre är vi här och nu – livet passerar medan vi lever i våra önskningar om den annorlunda framtiden.

 

Sinnesrobönen har hjälpt många att hitta balans; Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

 

Så att acceptera betyder inte att ge upp – bara att se verkligheten som den är. När man gör det så kommer man att förändra det som går att förändra och det andra – ja det får vara som det är. Vissa situationer går att lösa och andra gör det inte. Livet blir både lättare och mer meningsfullt med acceptans i våra hjärtan.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.