Före detta gatuhundar har lärt sig konsten att slappna av

Djurkommunikatören Mia Mattsson-Mercer älskar att höra ljudet från sina "seniorer", före detta gatuhundar som bor i hennes hem, när de sover eller mediterar.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock
Jag säger det ofta, jag älskar seniorer! Dessa gamla hundars vishet, lugn och harmoni blandat med ödmjukhet är stark kärlek.

Under mitt skrivbord på en rund bädd hörs ett meditativt snarkande från mina italienska seniorer. Det är ljuvligt att sitta på kontoret och arbeta, tillika är det ett underbart ljud att meditera till. (Fast när husse snarkar med i gruppen är det inte lika meditativt längre.)

Jag har ständigt ett leende på läpparna när jag gör mina meditationer tillsammans med hundarna. Mina barn påpekar det ofta, ”Mamma, du sitter ofta med stängda ögon och ler!”. Det trygga snarkandet gör mig glad och varm inombords. För längesen berättade en munk för mig att det är bra att ha ett leende på läpparna under meditationen.

Att adoptera en äldre hund kan för en del människor vara skrämmande. Kanske på grund av de höga veterinärkostnaderna eller rädslan för den korta tid det blir tillsammans med den äldre hunden. 

Mina napolitanska seniorer är tuffa, sega hundar och jag har jämt en positiv förvåning över att de är superfriska. Seniorerna har vuxit upp på gatan och fått ett starkare immunförsvar. Är det på grund av att de har ätit människoföda och på så vis fått näring? Har gatuhundarna ätit vad deras kroppar behövt? 

En del gatuhundar dricker mjölk medan andra hundar inte dricker mejeriprodukter alls. Nu pratar jag om gatuhundar som växt upp i denna atmosfär sedan de var valpar och är vana vid denna slags mat.

I ett shelter får de tunnor med överbliven mat från ålderdomshem och skolor som sedan blandas ned i torrfodret till hundarna. I femton år har jag studerat detta och jag förundras som sagt hela tiden över att seniorerna är så pass friska som de är.

Att kommunicera med de äldre hundarna är också väldigt fascinerande. Men, man får ha stort tålamod, för plötsligen blir bilderna de skickar svarta. Hunden Nonna Maria som är sjutton år gammal, tar ofta en tupplur under sessionen. Precis som när jag pratar med min egen mormor. Plötsligen sover hon!

That’s Amore!

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.