Förlåtelsens enorma kraft

Så länge vi kräver att någon ska be om ursäkt så behåller vi allt det negativa inom oss, menar Per Ola Thornell.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock
På våra kurser pratar vi ofta om vikten av att inte skuldbelägga, utan i stället ta fullt ansvar för de liv vi själva skapar. På så sätt söker vi inte bekräftelse genom att behöva få ett förlåt av andra som eventuellt behandlar oss illa.

Så länge vi ”kräver” att någon ska be om ursäkt, så kommer vi att behålla allt det negativa som väcks i oss – och för det är vi själva 100 % ansvariga.

Den som behöver förlåtelsen är förvisso vi, men det är vi själva som ska förlåta oss. Vi förlåter oss för att vi reagerar som vi gör på andras sätt att vara och bete sig. Vi ser ödmjukt på oss själva och våra reaktioner och kanske rent av kan tacka för att detta har fått väckas i oss så att vi kan arbeta mer med vår utveckling. När vi gjort detta kommer vi automatiskt att ha förlåtit eventuella andra inblandade personer.

Enligt min erfarenhet, är detta en av de mest befriande saker som vi kan ge oss själva. Att skylla på någon annan är att beröva oss själva friheten eftersom vi i grund och botten säger "Något utanför mig själv, över vilket jag inte har någon kontroll, är orsaken till mitt lidande."

Det är ingen slump att vi i våra liv möter människor i olika situationer – på arbetet, i relationer eller på annat sätt – som utlöser reaktioner i oss. Och ja, det är jobbigt när det sker. Vi blir arga, ledsna, rädda och känner oss kränkta, drabbade och utsatta. 

Men vi behöver förstå att vår själ puttar oss in i dessa situationer just för att vi behöver det. Vi behöver lösa vår känsla av litenhet, oduglighet och se vår storhet. Det är en resa men den behöver göras. För i slutet på den resan finns friheten. Så om den friheten är värd någonting för oss, så är förlåtelsen av oss själva också viktig!

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.