Forskare förvånade då paranormala röster spelades in under experiment

Just nu håller jag en helt nyutkommen bok i min hand, ”Min vän på andra sidan – Boken om Friedrich Jürgenson som upptäckte röstfenomen från en fjärde livsdimension”. Det är en otroligt spännande bok skriven av journalisten Anders Leopold.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Boken är berättelsen om Friedrich, den förste som spelade in anderöster på band och som hängivet ägnade mycket av sin tid till att utveckla metoden. 1970 besöktes Friedrich av en av världens främsta parapsykologiska forskare Hans Bender, vid universitetet i Freiburg, och hans team med extraordinär teknisk utrustning.

De skulle en gång för alla genomföra experiment för att fastställa om röstfenomenen verkligen existerade. Resultatet var nästan chockartat för Hans Bender, då det gjordes flera inspelningar som bevisade rösternas existens. Bender trodde att det sannolikt var paranormala röster – och Jürgenson menade att de kom från en annan livsdimension.

Metoden att spela in anderöster har inte utvecklats mycket sedan Friedrich tid, men den tekniska utrustningen har dock blivit betydligt bättre och EVP (som står för "Electronic Voice Phenomena") är ett område som intresserar en hel del människor om man googlar på det. Dock verkar inte intresset vara så starkt i Sverige.

Jag har dock själv funderat på att hitta ett sätt via EVP, för att se om jag kan få kontakt. I boken finns tips om hur man själv kan göra detta – ett experiment jag inom kort kommer att ge mig i kast med.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.