Hundar kan konsten att förlåta

Djurräddaren Mia Mattsson-Mercer framhåller att gatuhundarnas lojalitet är stor.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock

Att känna sig behövd är en värmande känsla. Vi kan många gånger känna känslan när vi tar hand om våra barn, vår partner, djur eller till och med växter.

 

Växter och djur förväntar sig inte mycket tillbaka, endast näring och omtanke. Förväntningar bär vi alla med oss, mer eller mindre. Ibland kan förväntningar såra och besvikelsen hagla likt ett kallt regn.

 

Våra underbara gatuhundar är aldrig besvikna på oss. Kommer vi en timme för sent går svansen i hög hastighet. Det kvittar när vi kommer hem, glädjen är där. Du har varit borta på en veckas semester, eller endast ute med soporna. Och glädjen är ömsesidig.

Annons

 

Gatuhundarna ser oss som en mentor i en ny värld de aldrig förut skådat in till. De vet att vi lär av dem också, då det naturligt för dem. 

Att lära är styrka och att lyssna är att veta. Det handlar om överlevnad.

Aldrig är gatuhundar besvikna över vilka vi är. Aldrig en ond gest, utan deras lojalitet är stor. När jag möter en ny gatuhund läser den snabbt av mig effektivt. Om jag är en elak person drar den sig tillbaka. Är jag en sårad själ med ett ledsamt inre stannar den som för att hela mig.

 

Många gånger hör jag människor säga: ”Men hon som matar gatuhundar är en surmulen tant. Hur kan hundarna gilla henne?” De har läst av hennes inre och sett varför hon är sådan som person. De dömer inte och då kan hon vara sig själv, inte rädd för att bli sårad igen. 

 

Aggressivitet är ett sätt att skydda sig mot andra som kommer för nära ens inre. Man vill inte minnas, inte känna smärta igen, då biter man hellre tillbaka. Men gatuhundarna behöver inte fråga, eller envisas. De är i nuet och visar sin lojalitet, kärlek och låter sårets inre läka i den takt det tar utan att röra runt i infektionen.

 

Gatuhundarna svarar inte på kvinnans upprepade anklagelser för hon lyssnar ändå inte på svaren inom sig. De svarar inte på förtal, utan låter ilskan brinna ut av sig själv. De är större än oss på att låta det vara och visa sin lojalitet utan att behöva något tillbaka. De kan konsten att förlåta. Det är en stor konst,

That’s Amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.