Hundar som räddat liv i krig överges

Amerikanska krigshundar lämnas kvar utomlands när de pensioneras.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock

För ett par dagar sedan läste jag en gripande tidningsartikel som handlade om krigshundar. Plötsligen fanns en inspiration att göra något på vad jag just läst.

 

Bilden visade en schäferhund hoppandes ut genom dörren från en helikopter tillsammans med en elitsoldat. Samtidigt blev jag förtvivlad när jag läste att elithundar som flygs in till krigszoner och blir pensionerade där av olika anledningar, exempelvis ålder eller skada, lämnas kvar i landet. Hundarna flygs aldrig hem igen, de är stämplade som “utrustning” av USA:s försvarsdepartement.

 

Mina ögon fylldes av tårar när jag läste om hunden Lex och hans tjugoåriga handledare som träffades av en krypskytt. Lex sprang upp till honom och lade sig ovanpå för att skydda honom. Sorgligt nog dog hans ledare.

Men krypskyttens familj hemma i USA adopterade Lex och såg till att han flögs hem. Lex var också svårt skadad, men han lämnade aldrig sin vän och ledares sida.

 

I min tredje bok "Lär dig ta emot djurens budskap" skrev jag i ett kapitel om fyrbenta soldater. När jag gjorde research fick jag höra många berättelser hur underbara deras arbetshundar var, det var tack vare dem som de överlevde. När stressen eller rädslan blev för stor bland soldaterna slickade hunden dem i ansiktet så de “vaknade till liv” igen. Många hundar räddade dem genom att sätta sig vid sidan av bomber, som inte människornas ögon kunde se. Hundarna räddade på så sätt massor av liv. Varje hund räddar i genomsnitt 150 liv under sin arbetstid.

 

Men arbetshundar lämnas kvar (de pensionerade) och USA betalar inte för resan hem. Även då USA:s transportflyg går tillbaka halvtomma. Att idag 2012 lämna levande varelser, som ”tack” för att de räddat liv, är beklagligt. Vi som arbetar med att rädda liv kan inte förstå detta resonemang.

 

Tyvärr fattas många beslut av människor som aldrig varit utanför sitt land, aldrig varit i ett krig eller ens haft en hund. Känslobedövande personer som kämpat sig upp i karriären där känslor inte kan finnas, och blir de mjukisar kan de enkelt knuffas undan.

 

President Clinton skrev ett avtal att djur som är i tjänst kan adopteras och skeppas hem, men han glömde de pensionerade tjänstehundarna. Många är dock upprörda och i USA är listan lång för de som vill adoptera, men de flesta kan inte betala resan på 2 500 dollar och ekonomin i landet blir sämre. Om ”Onkel Sam” har flugit dem ut skall han också ta dem hem, anser många amerikanare.

 

Min stiftelse öppnar en insamlingsfond till att kunna skeppa hem dessa fyrbenta soldater, som är våra hjältar.

 

That's Amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.