Hunden Kicki gav mig visdom i livet

Krönikören Mia Mattsson-Mercer berättar om den speciella hunden Kicki, som hjälpte både nya hundar som kom till Mias familj och Mia själv.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Privata
Under fjorton års tid hade jakthunden Kicki varit fastkedjad. Lyckan var obeskrivlig när vi släppte henne fri. Jag fick tre ljuvliga år tillsammans med henne. Hade jag valpar hemma, var Kicki som en vis mormor och talade till dem.

När det kom nya hundar, var Kicki den som kommunicerade med dem om hur allting fungerade här hemma. En stor härlig familj på fjorton hundar, alla med sin speciella historia att berätta.

När Kicki var döende låg jag vid hennes sida, och väntande på att veterinären skulle komma. Min fina Kicki med det visdomsfulla hjärtat gjorde sig klar att lämna mig. ”Thelma behöver dig, ta hand om henne!”, sände Kicki till mig. 

Thelma, en svart och vit hund med grå nos. En väldigt speciell hund, fast det säger jag om alla hundar jag möter. Mitt dåliga samvete gjorde ont i hela kroppen. Jag skämdes! Jag ”såg” inte Thelma, hon bara var. 

Jag mindes hur Thelma kom till mig. Det var en helt vanlig dag nere i södra Italien och jag stod och tankade min bil. En Fiat kom inkörandes på bensinstationen. Bildörren på passagerarsidan öppnades, och ut slängdes en hund som rullade runt och slog i bakdäcket på min bil.

Jag lyfte upp henne. Liten och avlång, men kompakt, likt en säl. Efter den dagen blev Thelma en klängig hund. Jag sökte efter en passande familj till henne som skulle kunna ge all den kärlek och uppmärksamhet hon krävde. Men, vi fick alltid tillbaka henne. Hon morrade åt alla nya familjemedlemmar! Jag gav upp. Thelma fick stanna hos oss, och hon morrade aldrig igen. 

Efter kommunikationen med döende Kicki, gick jag in i rummet där Thelma låg. Jag lyfte upp henne och sa: ”Förlåt finaste.” Samtidigt beundrade jag Thelmas enorma tålamod, hennes väntan på att jag en dag skulle se henne.

Kicki hostade! Jag skyndade mig tillbaka till henne och lutade mitt huvud mot hennes fortfarande varma kropp. ”Du har så rätt”, viskade jag.

Efter alla år av misär fastbunden i kedja, kunde Kicki fortfarande ge oss människor och djur kärlek. Jag minns fortfarande beundran jag kände när Kicki sände en förklaring till ilskan som jag bar inom mig, på grund av vad de hade gjort med henne. ”Vi vågar vara kärleksfulla även till de som inte älskar oss. Vi ser igenom deras skyddsbarriärer av sorg och förtvivlan, som visas i aggressivitet.” 

Att våga älska med förlåtelse och förståelse, är modigast. 

That’s Amore!

Hunden Thelma, som fick hjälp av både Mia Mattsson-Mercer och hunden Kicki. Foto: Privat

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.