Jag har en ny mormor i huset

Mia skriver om hundarna Nonna, Shiloh och Angelo.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Privat
Mitt hjärta svämmar över av kärlek till äldre grånosade hundar! En vacker vibrerande aura av vishet och godhet omsluter dessa äldre hundar. På morgonen behöver jag inte smyga förbi de sovande seniorerna. De snarkar högt och tryggt, liggandes i sina varma sängar.

Deras stelhet och haltande ben träder dock fram. Hörseln och synen blir sämre, men fortfarande går seniorernas svansar i glada propellercirklar.  Ibland är det svårt att se deras stelhet med ögonen och samtidigt känna deras kärlek med hjärtat.


Min familj skrattar åt min egen stelhet, "Mamma håller på att bli gammal” skojar de med lättsam ton. Men när vår hund blev gammal och stel blev de allvarliga. ”Tänk om Dexter har ont!” utropar de med oroliga stämmor.

Nonna, som betyder "mormor" på Italienska, är en ståtlig jakthund med vitt huvud och grå nos. Nonna hittades utsvulten och sjuk på ett fält nere i södra Italien. Min organisation, AWL (som jag startade 1999), fick förfrågan om vi kunde hjälpa Nonna.

Vi tog henne till vår veterinär. Nonna var svag och orkade inte gå själv. Fästingarna satt i klasar under hennes långa vackra öron. Hon var stel av trötthet, men svansen viftades på som ett tecken av tillit. Veterinär Vittorio, berättar att hon är av en fin jaktras, men väldigt vanlig i dessa trakter. 

Uppfödarna håller dem i jordkällare utan värme och elektricitet. Där får de föda valpar på löpande band. När tikarna är utslitna slängs de ut på fälten. Många volontärer blir häpna när de möter våra seniorer som alla har en sorgsen bakgrund, men fortfarande är fulla av kärlek. Jag kallar dem mini-Buddhister.

Nonna har aldrig en dålig dag, även när det gör ont i kroppen. Endast svansviftande dagar. Dessa grånosar har ett lugn och tålamod som öppnar upp många människors hjärtan. 

Aleina, är åtta år gammal och lider av hundskräck. Det tog Aleina ett år att våga hälsa på oss. Nonna gick henne tillmötes med en lugn vaggande gång. Nonna stannade en liten bit från henne och tittade på henne med djup kärlek. Nebbia, en annan senior som har varit klassad som aggressive kom också gåendes mot den lilla flickan. 

Plötsligt var det som att tiden stod stilla. Nebbia sträckte fram sin tass mot Aleina. Flickan hoppade till. Nebbia höll fortfarande sin tass utsträckt. Jag såg att Aleina böjde sig fram och tog den. Mitt hjärta svämmade över av kärlek till mina grånosade mini-Buddhister.

That’s Amore!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.