Kärleken till Moder Jord

Förr när andra pratade om Moder Jord så förknippade jag det med ett kollektiv i Skåne som startade på 70-talet, där människor valde ett alternativt sätt att leva. Kollektivet föddes i en tid då medvetenheten om bekämpningsmedlens effekter ökade, samtidigt som giftfri mat var svår att hitta i handeln.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Detta ledde till att en grupp eldsjälar tog saken i egna händer och flyttade ut på landet för att leva och producera mer naturnära. Kollektivet finns fortfarande kvar och de tillverkar grön el, ekologisk sesampasta och jordnötssmör.

 

Jag har alltid sett på denna företeelse som lite flummig och ett sätt att fly verkligheten. Men jag har uppdagat att det var jag och de flesta andra som flytt verkligheten. Visserligen har jag alltid stått på barrikaderna och slagits för både miljö och mänskliga rättigheter. Till vilken nytta undrar jag när jag inser att kamp bara föder kamp. 

Och visst har jag tänkt på miljön och försökt handla ekologisk mat. Vi har en hybridbil som går på el och huset är byggt och målat av miljövänligt material och färg.Men att ”tänka” på miljön är som att ”tänka” på vad som helst annars. Ett bord, en bil eller en bekant. Det blir jag och du eller jag och det – en separation. Vördnaden, kärleken och enheten går förlorad. Moder jord, Gaia, är en förutsättning för mitt liv. Ditt liv. Luften vi andas, vattnet vi dricker och maten vi äter.

Lyssnar vi till Moder jord? Hör vi hennes själ? Ser vi vad vi gör med henne? Tackar vi henne för våra gåvor som vi får varje dag, varje stund? Är vi konsekventa i våra val som konsumenter och väljer bort det som skadar henne och det som lever? Var är tacksamheten och omsorgen? Var är vår medvetenhet och våra beslut? 

Jag kan inte säga att det är en enskild händelse som öppnat mina ögon. Jag har ingen aning om vad Moder jord tänker ta sig till för att slutligen visa oss alla var gränsen går. Men jag vet att det är upp till mig att återgälda den kärlek hon gett mig. Tanken på att det inte är lönt att bara du och jag gör något, är ett misstag som jag ser det. All kärlek kommer inifrån. All förändring kommer inifrån. Allt är möjligt, och det börjar med dig och mig.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.