Lägg inte locket på smärtan!

Att vara människa kan både vara himmel och helvete! I yngre år blir vi utsatta för kränkningar, övergrepp och upplever olika trauman. Smärtan dessa ger oss tar vi med in i våra fortsatta liv och de påverkar oss på olika sätt.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Att gå i terapi eller att skapa personlig utveckling innebär automatiskt att gå igenom smärta. No pain – no gain (ingen smärta, ingen framgång) är ett klassiskt uttryck som stämmer väldigt väl. 

Varför är det så? Jo, när vi möter smärtan inom oss, rädslorna, vår oduglighet, vår litenhet, så inser vi att det inte är vi som skapat detta. Det är inte vårt fel. Det gör oss fria att se vår sanning, vår storhet, vår själ. Men det räcker inte att ha minnen av ”dåligheter” – vi behöver plocka upp smärtan som vi upplevde då och genomleva den nu. Då släpper den oss, den lämnar oss och vi blir mer hela, vår själ får större utrymme och vårt individuella medvetande blir större.

Jag tror att vårt kollektiva medvetande just nu genomgår samma fas. Det är ingen slump att jorden och dess invånare genomgår all den smärta som finns nu! Det är samma som vår individuella smärta och när allt fler människor vaknar upp, gör sig fria från sin egen smärta, så ökar det kollektiva medvetandet och går mot frihet och ljusare tider. 

Och Gaia, moder jord, gör samma sak. All den smärta hon tillåtet att människan skapat gör att hon nu slår tillbaka, frigör sig från sin smärta och transformeras till ett högre medvetande. Varje människa, varje grupp av människor tillsammans med moder jord, genomgår nu en medvetandeförändring. Och det sker genom att möta smärtan, så att den kan förlösas. 

Vi är på väg in i en ny tid som jag ser det. Först ska vi bara våga möta det mörka. Och gör vi det utan rädsla, i medvetenhet om att det som sker behöver ske, så är det min absoluta uppfattning att den nya människan inom inte alltför lång framtid kommer att leva det liv vi är ämnade för – i kärlek, respekt och i sanning med oss själva och varandra.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.