Låt glädjen visa vägen

”Always look on the bright side of life” – strofen kommer från filmen “Life of Brian” med det galna Monthy Pytongänget. Uppspikade på kors sjunger och visslar de upphängda. Hela scenen är absurd och humoristisk. Men den är talande på många sätt. Hur lätt låter vi inte småsaker förstöra vår dag?

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

En sur min från partnern, en irriterad kommentar från chefen, en bilförare som sätter fingret i luften, kvarskatt, sur mjölk i kylen, inga rena strumpor… Ja, listan kan göras lång. Och naturligtvis så blir vi inte lika påverkade av att det inte finns några rena strumpor som om vi skulle gå till jobbet och få reda på att vi fått sparken.

Men hur skulle det vara om vi med ett leende bara konstaterade allt ovanstående (och allt annat med) då de hände? ”Mjölken är sur – så bra då får jag röra mig till affären och vem vet vilka spännande möten som då kan ske?”. Eller ”Jaha, nu fick jag sparken, då får jag äntligen möjlighet att vidareutveckla mig själv eller ta det lugnt en tid”.

För att klara de stora händelserna så behöver vi öva på de små först. Och vi behöver upptäcka glädjen runt omkring oss; barn som leker, det äldre paret som håller varandra i hand, den vackra färgen på träden, skratten på caféet.

Vi behöver glädjas över att det som hände (vad det nu än var) inte var så farligt. Vi behöver se med glädjens ögon på oss själva, skratta åt våra tokigheter och värdesätta oss själva. Jag menar inte att vi ska vara glada alltid. Alla känslor har sin tid och sin plats. Men glädjen kan vi odla och den kan visa oss vägen till sinnesro och frid.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.