Låt oss bli levda av livet

De religiösa behöver andlighet, men de andliga behöver inte religionen. Så sa en terapeut till mig när jag brottades med min tro och andliga utveckling för snart 20 år sedan. Jag försökte via religioner hitta hem, men upplevde snarare att jag kom längre ifrån mig själv.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Den religion eller snarare filosofi som ligger mig varmast om hjärtat är dock buddismen. jag tror att det är fridfullheten, sinnesron, visdomen och icke-motståndet som jag attraheras av. Mitt hem är fyllt av stora och små buddhafigurer och tavlor som jag älskar att titta på. Jag har till och med tatuerat en vacker Buddha på ryggen, omgiven av fjärilar i chakrafärger.

 

Jag får ofta frågan om jag är buddhist men svarar att jag inte är mer buddhist än vad Buddha själv var. Buddha var, precis som Jesus, en vanlig människa som skilde sig från dem andra genom att vara mycket medveten, klarsynt och andligt begåvad. Det är alltid andra som höjer upp en viss person som speciell och sätter dem på piedestal. Det är dumt.

 

Det finns ett talesätt som lyder: "Buddha hittade sin väg, du får hitta din". Man kan inte hitta sin väg genom att gå någon annans. Man kan lyssna och lära, men man får göra jobbet själv. Buddha lär själv ha sagt: "Borrare formar brunnar, bågmakare formar pilar, snickare formar trä och den vise formar sig själv".

 

Han lär också ha sagt: "Det enda varaktiga är förändring". Och det är nog så sant, så varför inte bara försöka följa det som sker? Kanske ska vi istället för att försöka leva livet, låta oss bli levda av livet? Livserfarenheterna kan vi använda för att forma oss själva!

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.