Lyssna på tystnaden

Var inte orolig! Tystnaden har mycket att berätta.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Vi ”moderna” människor är konstant omgivna av ljud. Det är ljud från musik, trafik, arbetsplatsen, prat och babbel med andra, prat och babbel från andra, tv:n, spisfläkten … ja du vet. Det är stressande för kroppen och sinnet att det inte får vara tyst. Och för många innebär tystnaden dessutom att de lägger märke till alla tankar de har i huvudet och så blir de stressade av det, det är helt tokigt.

Alla ljud, alla interaktioner med andra där det krävs att vi måste uppmärksamma någon, allt fokus på det som ska göras – innebär att vi läcker energi. I det läget har vi ingen sann närvaro med oss själva och vi upplever trötthet och motstånd. Och som om det inte vore nog så kommer vintermörkret nu över oss.

Vi behöver ta kommandot över vår energi och vårt mående genom att hitta tillbaka till både den yttre och inre tystnaden. Vi är inte maktlösa inför allt som påverkar våra sinnen hela tiden. Kan man inte ge sig ut i naturen för att finna tystnaden där så kan man sätta proppar i öronen, sluta ögonen, sätta en stör-ej-skylt på ytterdörren och sedan gå in i sin egen bubbla.

Vissa kursgårdar erbjuder tysta retreater vilket många tycker känns skönt de första två dagarna. Sedan börjar det krypa i kroppen och efter ytterligare någon dag så kommer det upp en massa tankar och känslor som tystnaden nu gett plats för och som blir som en rening för en. Tystnaden har mycket att berätta – lyssna på den.

Namasté
Jai
www.loveit.se

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.