New Age- ett andligt smörgåsbord

New Age eller nyandlighet är begrepp som rymmer enormt mycket. Kritikerna menar att det bara är ett hopkok av gamla religioner och diverse ”stolligheter”. Men så är det inte.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Det är sant att många fenomen och olika rörelser inom New Age har sina grunder i österländsk religion eller filosofi. Så på ett sätt är New Age faktiskt mer ”Old Age” – ett område som funnits med människor i årtusenden. 

På 1800-talet myntades begreppet och det växte sig starkt under 1900-talet. New Age har efterhand blivit ett större och större område där människor faktiskt hittar svar på sin tillvaro.

 

När jag själv blev sökare så innebar New Age en enorm frihet för mig där jag kunde botanisera bland allehanda företeelser. Stenar, änglar, kristaller, rökelse, pendlar samsades med böcker, meditation, healing, medialitet, personlig utveckling och mycket annat. I början så slängde jag mig över det mesta men idag så ser jag att allt inte passar mig. 

Men det var just det enorma utbudet och friheten som gav mig utrymme som sökare. Det är klart att det finns människor inom New Age som vill göra sig en förtjänst på människor som är sökare. Men finns inte det inom alla områden där vi är konsumenter? 

Med ena foten i sökandet och den andra i sund skepticism så kan New Age hjälpa oss att hitta det vi söker – oss själva och meningen med livet!

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.