Övertygelser förändrar världen

Vi har alla sett det. En världsledares åsikt om att ett annat land är deras fiende har skapat krig. Krig som förändrat förutsättningar, inte bara för de inblandade ländernas invånare utan även för resten av världen.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Övertygelser är starka, inte bara de negativa utan också de positiva! I en tid då mycket negativ information sprids om att jordens resurser överanvänds, att maten gör oss sjuka, om arbetslöshet, krig och svält är det lätt att bli övertygad om att allt kommer att gå åt skogen. Men jag tror att om tillräckligt många är övertygade om att det är tvärtom– att vi kommer att klara de prövningar vi möter, kommer det att bli så. 

Att vara övertygad är inte bara att tänka något, det är att känna något. Många experiment har gjorts för att visa att det fungerar så! Bland annat har forskare tränat grupper med människor till att känna fred och frid i kroppen och samtidigt tänka på speciella platser.

Resultatet har varit förbluffande! Det har blivit mindre våld, problem och stölder. Forskarna har till och med kommit fram till att den kritiska massan för att skapa denna förändring kan räknas ut. Antalet är kvadratroten ur en procent av befolkningen. Eftersom vi är 9 miljoner människor i Sverige blir 1 procent 90 000 personer. Kvadratroten ur det är 300 personer!

Om 300 personer samtidigt sätter sig ner, tänker och känner in att det är frid och fred på Sveriges gator och torg, kommer det att ske. Det finns cirka 7 miljarder människor i världen. Om cirka 2 650 människor gör samma sak, vad kan då hända?

Det är inte många som ska till för att det ska ske. Det skapar ringar på vattnet, fler skulle ansluta sig i övertygelsen att vi kan vända de kriser vi är inne i. Övertygelse är kraft, låt oss bli övertygade om att människan kan och vill överleva. Låt oss bli övertygade om att vi är större än det vi hittills skapat. Låt oss bli övertygade om att kärleken förändrar världen.

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.