Samarbete räddar liv

Att lägga ned pengar och energi för att rädda en enda gatuhund är viktigt. Det menar djurräddaren Mia Mattsson-Mercer.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock

En del kan tycka att Animals Without Limits lägger ned för mycket pengar på att rädda en enda gatuhund.  Vi skulle kunna ge mer vård till fler hundar om vi slutade med att operera en hund för att istället vaccinera tio hundar.

 

Vi skulle kunna avliva denna enda hund och rädda flera liv! Men hur kan en avlivning rädda fler liv? Tänk om man inom den mänskliga sjukvården skulle börja tänka så? Det är en skrämmande tanke! När skall man sluta ge vård?

 

Vi gör en grundlig hälsokontroll hos veterinären, tar blodprov, vaccinerar och avmaskar. Även om svensk lag inte kräver avsmakning vid införsel så gör vi det ändå via vår veterinär som också skriver ett intyg till hundpasset att det har skett.

Vi vill göra vårt yttersta för att det ska bli grundligt gjort. När vi tar in en ny hund på hospicet i Italien, måste alla de övriga klienterna avmaskas samtidigt, för deras egen säkerhet och hälsas skull.

 

Vi har nio hundar på hospicet och några tycker det är ett alldeles för litet antal, då vi skulle kunna ta in fler hundar. AWL vill inte bli ett shelter där man tappar greppet och inte har koll på sjukdomarna och saknar trygghet för de övriga hundarna.

 

För ett par månader sedan fick vi en förfrågan om vi kunde hjälpa ett shelter med ett trettiotal hundar och likaså paret som bodde där.

 

Vi gjorde ett besök och allt var i ett fruktansvärt skick, både for djuren och människorna. Smutsigt vatten, gammal avföring inne i burarna. I bostadshuset fanns ingen värme eller rinnande vatten och där levde ett par i 60-årsåldern, med några skrämda hundar. I ett av sovrummen var fönstren igenspikade och instängda satt ett tjugotal skrämda katter.

 

På väggen i en liten trång bur satt en höna som inte kunde vända sig vare sig fram eller tillbaka. Stanken var grym!

 

Vi stod där med vara kartonger hundgodis under armen och det kändes bara ledsamt att ge dem det. Många hundar tittade på oss med en djup sorg i ögonen.

 

En bassetthund lämnade inte min sida. Genom hans själ kunde jag se hur mannen slog och skrek åt både kvinnan och hundarna. Det gjorde ont inom mig att se det via hans ögon och inte kunna göra någonting med detsamma.

 

Bassetten ville inte lämna min sida. Jag strök honom över huvudet och frågade kvinnan om jag kunde få adoptera honom? Hon nickade åt mannen som kom ut från huset, onykter och lortig.

 

Jag frågade mannen om jag fick adoptera hunden? Han skrattade och sa nej.

Aldrig förr hade jag erbjudit någon mina privata pengar, men 100 euro eller 200 euro var jag villig att ge, men till min överraskning fick jag nej, två gånger.

 

Han skrattade med sin tandlösa mun åt oss, vi kunde få ta någon av de andra magra och smutsiga hundarna. Men för varje hund jag pekade på fick jag ett nej. Jag tittade på min volontär som förstod, att vi inte kunde hjälpa dem.

 

Som policy för att få AWL:s hjälp med mediciner och mat, skall adoptioner påbörjas. Vi ger inte AWL pengar direkt utan köper mediciner, mat och hjälper till med adoptioner i den mån det går. I gengäld skall de som får hjälp hålla sitt shelter snyggt och rent och hundarnas hälsa måste vara på topp. Annars är det ingen idé med shelter om vi inte arbetar för djurens bästa och att få en cirkulation på djuren.

 

Ett par veckor senare såg jag en död hund på framsidan i den italienska tidningen . Mitt hjärta grät när jag insåg vem det var. Det var bassettkillen. Paret hade inte vaccinerat hundarna mot sjukdomar och valpsjukan bröt ut. Alla hundarna dog en mycket plågsam död.

 

Paret blev anmälda för ”ignorant djurskötsel”. Men vad det innebär är endast en liten notis. De blir frisläppta och kan börja om på nytt att samla nya djur som de finner längs gatorna. Ingen vet något om parets förflutna och ingen ifrågasätter dem.

 

Vad ignorans och stolthet kan förgöra! Inte bara för oss själva, då vi tar ett helt skepp med oskyldiga med oss ned i mörkret.

 

Det är därför det är så viktigt med samarbete, med hjälpande händer och hjärtan kan vi förändra mycket i vara liv och ute i samhället.

 

That’s Amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

 

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.