Ta del av matens helande kraft

Jag läste någonstans att vi får i oss kilovis med bekämpningsmedel, kemikalier och gifter via maten varje år. Det är beklämmande att det som ska ge oss energi, hälsa, läkning och liv ofta är det som ger oss det motsatta.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

I många år har jag medvetet valt KRAV-märkta produkter i den mån jag haft möjlighet. I början var det dyrt men idag är ekologiska matvaror både tillgängligt och prisvärt.

 

Sedan en tid tillbaka är raw food, alltså mat som inte hettats upp över 42 grader, också en stor del av min kosthållning. Kreativiteten och inspirationen inom raw food-rörelsen är stor och maten är allt annat än en tråkigt strimlad råkostsallad. På morgnarna dricker jag min frukost. Smoothies av frukt, grönsaker, havremjölk, spirulina, vetegräs, nötter och groddar ger en snäll start för magen på morgonen och energi som räcker länge.

 

Eftersom jag mår bättre av att inte äta kött och använda mjölkprodukter så har jag nästan helt lyckats ta bort detta.

 

Naturligtvis är mina ändrade kostvanor resultatet av en process som varat en tid. Andra i min omgivning har gjort liknande förändringar. Och alla vittnar om samma sak. Vi mår bättre, är piggare och gladare. Värk i kroppen minskar, sötsuget lägger sig. Förkylningar och andra småkrämpor har svårare att få fäste.

 

Men det är inte enbart den fysiska hälsan som påverkas. Den mentala kraften och energin har blivit annorlunda. Och känslan med. Genom att jag vet att jag ger min kropp bra förutsättningar med mat som inte tär på jordens resurser på samma sätt, så är mitt samvete lättare. Maten kan verkligen ha en helande kraft.

 

Om du också önskar ändra dina matvanor så är mitt bästa råd – ta det lugnt, ta en sak i sänder och framför allt så är din ambition viktigare än resultatet!

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.