Terapeuten är själens vårdare

Ordet terapi är besläktat med det grekiska ordet "therapeia", som betyder service eller behandling. Och en "therapon", det vill säga en terapeut, är en tjänare. Inom kyrkan kallas andlig terapi för själavård. Så kort och gott – en terapeut är för mig en person som tjänar en annan människa och terapi är ett sätt att vårda själen.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

När du känner att du inte mår som du vill, eller upplever att du kört fast på något sätt, så kan samtalsterapi vara lösningen. Det finns absolut ingen anledning att känna dig mindervärdig eller oduglig för att du ber om hjälp. Tvärtom! Att boka tid hos en terapeut är både sunt och kärleksfullt. Det visar att du själv tycker att du är värd att må bättre, komma vidare och utvecklas på det personliga och andliga planet! I mina ögon är terapi något alla bör ägna sig åt. Även jag som terapeut behöver egenterapi och handledning från andra emellanåt. 

Hur väljer man terapiform eller terapeut då? Sök information på Internet, lyssna runt bland vänner, fundera på vad du tror att du behöver. Ring runt till några terapeuter och lyssna på hur de arbetar och har för erfarenheter. Här är några tips att tänka på när du söker:

1. Terapeuten bör ha erfarenhet av egen personlig och andlig utveckling
2. Terapeuten bör ha utbildning och erfarenhet av att möta människor i en terapeutisk miljö
3. Terapeuten bör inte använda sig själv som exempel
4. Terapeuten ska vara beredd att svara på dina frågor
5. Terapeuten ska vara professionell, vara vänlig och förstående – men inte vara din vän
6. Terapeuten ska informera om att han/hon arbetar under tystnadsplikt
7. Våga lita på din magkänsla när du har kontakt med en terapeut – känns det rätt?

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.