Tystnaden i naturen är viktig

I flera år har vi bott inne i det vackra Ystad med allt vad det innebär med bland annat shopping, turister, trafik och människor i liv och rörelse.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

I flera år har vi bott inne i det vackra Ystad med allt vad det innebär med bland annat shopping, turister, trafik och människor i liv och rörelse. Men med tiden så har vårt behov av att söka lugnet i naturen ökat och när vi hittade ett renoveringsobjekt i skogen i närheten av Blentarp, så kändes det rätt med en gång.


Under ett år har bygget pågått och det har varit både spännande och tålamodsprövande. Och nu har vi flyttat in!
Första morgonen vaknade vi och möttes av den vackra utsikten av skog! Morgondimman och den lilla haren som hoppade bland träden förtrollade känslan ännu mer.

Jag tror att vi människor lätt glömmer bort vilken läkande effekt naturen har på oss. Och att vi, trots vår tekniska och vetenskapliga utveckling, ”bara” är människor.

Vardagen i stadsmiljö kan vara tärande oavsett om vi trivs eller ej – vi behöver återhämta kraft och vistas i skogen, vid havet eller åtminstone med en rejäl grönskande omgivning.

När vi möter naturen, ser djuren, hör fåglarna, känner doften av jord och växtlighet och upplever himlen så händer det något automatiskt i kroppen på oss. Vår kemi förändras, vi andas lugnare, pulsen går ner – det är som att komma hem på något sätt.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.