Vad är andlighet egentligen?

För cirka sexton år sedan var jag uttalad ateist. Det kan vara svårt att tro för den som träffar mig idag, men det är sant.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

För cirka sexton år sedan var jag uttalad ateist. Det kan vara svårt att tro för den som träffar mig idag, men det är sant. Å andra sidan mådde jag inte så speciellt bra och gick därför i terapi. 

Min terapeut fick slita en del med att få mig till att skapa förändring, jag hade svårt att böja på nacken och bli ödmjuk. Han frågade mig om min inställning till Gud och det sa jag att den var helt klar; han finns inte. Jag tyckte det var religiöst dravel och så gick jag igång…

Efter att ha lyssnat på mig en liten stund så slog han undan fötterna på mig, han sa; "Per Ola, har du tänkt på att de religiösa behöver andligheten, men att de andliga inte behöver religionen?"

Hans påstående fick mig att tappa målföret helt. Vad menade han? Jag fattade inte riktigt, men lämnade sessionen med en känsla av att ett hinder började försvinna.

Jag började leta efter andlighet och överallt stötte jag på religionen. Ända tills jag en dag råkade titta in i ett skyltfönster i Malmö fyllt av böcker, rökelse och kristaller. Boktitlarna handlade bland annat om andlighet, så jag gick in i affären och översvämmades med allehanda självförverklingsböcker, new age, filosofier, mediumskap, healing med mera. Den som tittar i min bokhylla kan tro att jag köpt hela affären.

Så här många år senare så har jag lärt mig mycket om mig själv och andlighet. Mediumskap, healing, hypnos, coaching med mera är mina kall som jag verkar i varje dag. Men det spelar ingen roll om jag utövar mediumskap eller sitter i kassan på ICA, det har inget med andlighet att göra som jag ser det.

 

Det finns gruvarbetare som är mer andliga än präster, även om vi tycker att både medium och präster borde vara mer andliga tack vare sin roll. Så vad är då andlighet? För mig är andlighet hur jag beter mig mot mig själv och andra.

 

För mig är andlighet att erkänna min egen och andra människors värdefullhet. Omtanke, respekt och kärlek är andlighet om det utövas. På pappret är de inget värda. Vi är alla andliga varelser oavsett vad vi gör. Vi är en del av gudomligheten oavsett om vi kallar oss troende eller ateister.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.