Vila i din andning

Gör Jais andningsövning regelbundet och din stress kommer lägga sig och du kommer istället att uppleva lugn och sinnesro

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Våra hjärnor är fulla av skräptankar och det finns ingen anledning att tro att hjärnan ska bli tyst bara för att vi vill lära oss att meditera. Den kommer i efterhand att sakta ner och du kommer att få uppleva stunder av tystnad. Men räkna inte med att det blir tyst. Den längsta hittills uppmätta tiden av en hjärna som varit tyst, gjordes av forskare på ett antal buddhistmunkar. Betänk att dessa munkar i många år, dagligen, långa stunder inte gör annat än mediterar. Så hur länge kunde en buddhistmunkshjärna vara helt tyst? 17 sekunder! Det är så den fungerar. Hjärnan tänker och det är dess uppgift!

Och kroppen andas av sig själv och ingen får för sig att sluta andas en vecka för att ta igen det senare eller hur? Vi andas vare sig vi vill eller ej. Och vi tänker eftersom det är hjärnans uppgift att tänka. Det betyder inte att alla tankar vi har är vare sig viktiga eller sanna. Alltså behöver vi inte ge tankarna någon speciell uppmärksamhet mer än att vi accepterar att de är där för stunden. Vi har istället vårt fokus på andningen och låter oss observera och notera just vilka tankar och känslor vi har i stunden utan att följa med dem. Med observera menas att man noterar dem men lägger ingen vikt vid dem. Ungefär som om du vore publik på en teaterföreställning som varken är bra eller dålig. Man försöker med andra ord ha ett neutralt förhållningssätt till det som sker. Det ger dig tillgång till information om vad som sker idag och det kan du sedan, om du vill, reflektera över vid vaket tillstånd där du kan använda dina tankar medvetet. 

För att förändra och utveckla dig, fokusera på din andning. Då kommer du att upptäcka att många av dina tankar är negativa. På så sätt blir du mer medveten om när dessa dyker upp vid olika tillfällen och det gör det lättare att inte ta tag i dessa negativa tankar.

Nedan har du en andningsövning. Vad kan du förvänta dig att få ut av den? Om du gör den regelbundet så kommer din stress att lägga sig, du kommer att uppleva lugn och sinnesro. Din närvaro och därmed din förmåga till att i varje stund agera sunt och fungerande kommer att gradvis öka. Så utifrån detta – är denna korta övning värt det? Svaret torde bli ja eller hur? Om du inte är hemma så kan du göra övningen på arbetet, på bussen eller sittandes på en parkbänk någonstans. Använd din fantasi och kreativitet. Att inte hinna är ingen fungerande ursäkt. Du hinner och du kan om du vill, och det vill du väl?

Övning:
Sätt dig tillrätta på en stol eller på golvet. Sitt i en skön men värdig ställning. Slut dina ögon och lägg sedan ditt fokus på din bröstkorg och din mage, bara följ rörelsen som sker i kroppen när den andas. Ändra inte din andning utan låt den vara som den är. När det kommer tankar som för iväg dig, så bara lägg märke till när dina tankar drog i väg med dig utan att döma dig själv för att du tappade fokus. Gå bara tillbaka igen till att observera din andning. Varje gång du råkar tappa bort dig, bara lägg märke till det och återgå till din andning. Om och om igen.

Med lite träning kommer du att klara längre och längre stunder. Undvik musik då den tenderar att dra iväg med oss. Om det finns ljud i eller utanför rummet i övrigt så bara observera att de finns, låt de få finnas och håll fokus på… just det, rörelsen i andningen. Du väljer själv hur länge du vill sitta – 5, 10 eller kanske 30 minuter? I början kanske det fungerar bäst med kortare tid men ju mer du tränar desto längre kommer du att vilja sitta.

Jag önskar dig lycka till! Det är du värd!

Jai
www.loveit.se

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.