Nära på Bali: En livsresa med mycket kärlek

Det var ett efterlängtat återseende när Benny Rosenqvist, efter några års uppehåll, åter kunde landa på Bali i mars i år. I sitt sällskap hade han 28 Nära-läsare som fick uppleva naturens skönhet, spännande ceremonier och andlighet i sin kanske renaste form. Här berättar Benny om resan.

Text: Benny Rosenqvist
Foto: Lena Pålsson

Bali finns alltid i mitt hjärta. Jag brukar säga att det är ett av de sista paradisen på jorden, platsen där andarna och gudarna känns så närvarande. Människorna lever äkta och kärleksfullt i en natur som är så vacker och oförstörd. Energin är enormt ren, därför att invånarna lever för att göra det gott för gudar och andar. Så det var med mycket kärlek jag landade på Bali den 19 mars i år tillsammans med en grupp Nära-läsare.

LÄS ÄVEN: Så tolkar du andevärldens tecken: Färger, djur, siffror och tarotkort

Vår guide Lena Pålsson arrangerar Näras resor på ett magiskt sätt. Hon lägger verkligen ner hela sin själ för att ge oss ett innehållsrikt och spännande program, samtidigt som vi får utrymme att återhämta oss och ta in alla intryck. Lena och jag var väldigt glada att se att vår grupp var så inkluderande, alla umgicks med varandra. Men oj vad det tjattrades! Ibland var det svårt att få tyst på gänget när vi skulle prata i bussen, alla hade så trevligt med varandra att de glömde bort att lyssna på oss. Jag tar det som ett gott tecken, de kände sig bekväma och hade kul.

Bali-bad.jpgNäras läsare utför en vattenceremoni på ett av Balis många tempel.

Delta i ceremonier

Nära åker till Bali när det firas nyår där, vilket gör vår resa så speciell. Då får vi chansen att uppleva en tradition som firas på ett väldigt annorlunda sätt mot vad vi är vana vid. Här tågar människorna gatan fram under dans och musik bärandes på väldiga, hemgjorda monster som ska symbolisera farliga andar. Man avslutar festen med att slå sönder dessa monster för att få bort de mörka energierna. Nästa dag tillbringar invånarna i tystnad och mörker, då passar vi i Nära-gänget på att få massage och att ha healingkurs, sitta och prata i stillheten medan de mörka energierna flyger bort från vår vackra ö.

Bali-yoga.jpgMorgonyoga vid hotellet.

Healing och rening

Ceremonier pågår hela tiden här på Bali. Healing och rening är en livsstil för att leva för andligheten. Detta ingår förstås under våra två veckor på ön. Och vi fascineras över invånarnas kläder i vackra färger. Här är det inte grått och svart, som så ofta hos oss svenskar. Nej, här klär man sig i starka färger och sidenlika tyger. Vissa färger är mer dominanta, som gult och vitt och vissa röda toner. Det märks inte minst när vi besöker tempel. Det mäktigaste av dem alla är det vackra modertemplet Besakih som ligger högt uppe på en aktiv vulkan. Det var mäktigt att känna den under våra fötter och fantastiskt att stå där och se ut över ön.

LÄS ÄVEN: Upptäck synkronicitet i vardagen – när universum pratar med dig

Vi har varit i djungeln, vi har levt nära naturen. Men även om naturen och andligheten dominerar på vår resa, ska det inte mycket till förrän shoppingmänniskan kommer fram! Vi avslutar vår Bali-vistelse i den fantastiska staden Ubud där det går att handla allt för en liten peng. Tyger, konsthantverk, smycken, utskurna buddhor, sjalar … Fin kvalitet till lågt pris – ljuv musik i dessa tider. Här har vi råd och då gäller det att ha plats i resväskan.

Bali-Go-slow-travel.jpgLena Pålsson och Benny Rosenqvist följer med på Näras Bali-resa.

Morgonyoga och meditation

Som du förstår är det nästan omöjligt att välja ut ett speciellt ögonblick från resan, men vårt besök på exklusiva hotellet Five Elements Retreat mitt ute i djungeln var något extra. Här åt vi en helt underbart vacker vegetarisk lunch. Efteråt konstaterade hela gruppen att med sådan mat, kan vem som helst bli vegetarian!

LÄS ÄVEN: Vi måste våga prata om ensamhet: ”Jag vill inte att fler ska förlora hoppet om livet”

Vi har haft morgonyoga och vi har mött dagen med meditation på stranden. Vi har fått prova handläsning och prata om våra kroppsenergier. Och jag lovar att på nästa Bali-resa kommer jag själv att läsa allas händer och även lära ut hur man spår i kaffesump! För där finns mycket att utläsa om var och en av oss. I min roll på resan ingår också att hålla healingkurs och medial utbildning där vi övar på kanalisering och att kommunicera med sin guide.

Bali-hotell.jpgDagen vaknar vid vårt kustnära hotell, en magisk start.

Fylld av vackra minnen

Storseansen, som är vår stora final på alla Näras resor, hade vi på en väldigt vacker restaurang som vi i gruppen hade helt för oss själv. Vi åt en härlig avskedsmiddag och underhölls med musik och balinesisk dans. Sedan bjöd jag in andevärlden och alla saknade själar som ville komma med budskap. Det blev både skratt och tårar, mycket känslor.

LÄS ÄVEN: Chakrabad: Justera obalanser i kroppen och läk din själ

Vi lämnade Bali med en ryggsäck fylld av upplevelser och minnen. Ja, det var en livsresa då vår kära guide Lena sett till att vi haft det så bra. Därför gör vi om resan i början av 2024. Många vill komma tillbaka, men vi vill förstås också välkomna nya resenärer att bli en del av vår Nära-familj. 2024 tänkte jag lära ut hur du hittar din inre storhet och hur du blir sann mot dig själv. Och så ska vi lära oss naturkraft och att tolka tecken i naturen!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.