Bekräftelse gör oss gott!

Det finns massor av människor omkring dig som kan göra dig riktigt gott och som är viktiga för dig – trots att ni inte känner varandra. Dessa kontakter kallas av forskare för ”tunna band”, en form av socialt nätverkande som har stor betydelse för att bryta ensamhet. De ger dig trygghet och fyller dessutom dagen med både innehåll och glädje.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Bekräftelse – det är viktigare än vi tror och betyder mycket för vårt välmående. När du blir igenkänd av någon, ja då blir du bekräftad och det gör gott i själen.

 Det kan vara av grannarna i huset eller på gatan där du bor, när ni nickar igenkännande åt varandra. I mataffären där du brukar handla och medvetet, eller omedvetet, väljer en kassa där det sitter någon som du känner igen.

 Och vi ska inte underskatta vikten av att höra till. För de allra flesta av oss har det stor betydelse, det visar inte minst undersökningar gjorda av forskaren Cecilia Henning. Hon har studerat ”tunna band”, alltså relationer till personer som vi inte har något släktskap med eller ens en vänskapsrelation till. Vi kanske aldrig ens har pratat med personerna, men de finns där. Som en trygghet.

 I en artikel i Svenska Dagbladet berättar Cecilia Henning om en 84-årig kvinna som hon intervjuat för sin forskning.

 Kvinnan hade en granne som hon ansåg var viktig för henne. Inte alls därför att de träffades regelbundet, fikade eller pratades vid. Nej, de umgicks inte. Men det handlade om grannen ovanpå, och kvinnan kunde varje morgon höra när denna granne steg upp runt klockan åtta. Det blev en signal även för henne att stiga upp.

 När hon så en morgon inte hörde grannens steg genom det lyhörda taket, blev hon orolig och gick upp och ringde på.

 Det visade sig att grannen trillat och behövde hjälp. De var en trygghet för varandra. Detta är ett tydligt exempel på hur viktiga vi människor är för varandra, även om vi inte har ett vänskapsband.

 För den som inte har barn eller barnbarn i sin närhet, eller där vänkretsen tunnas ut på grund av ålder, sjukdom och dödsfall, kan det vara ännu viktigare att knyta an till mötesplatser där du med regelbundenhet möter andra som vet vem du är. Människor som bekräftar dig. Som skiner upp när du kommer och välkomnar med en kram eller några vänliga ord. Och som skulle sakna dig om du inte var där.

 Det är inte bara en trygghet. Det är ett sätt att få innehåll i sitt liv och att fylla dagarna med mening för att kunna somna med tacksamhet.


Ett vänligt ord i affären
Numera har kassörer i mataffärer ofta namnbrickor så att vi lätt kan komma ihåg att det är Anita eller Markus som sitter i kassan. Och alla är de olika. Vissa har för vana att skoja lite, andra tittar upp på varje kund och säger ”ha en fortsatt bra dag!”. Och som kund är det du som väljer vem du trivs bäst att handla med.

 Ett bra knep för att själv bli igenkänd är att ge ett vänligt ord till den som ger dig god service. Om du känner att den som arbetar i butiken gjort dig glad, låt då personen få veta detta! På så vis ger du bekräftelse. Det är så lite som behövs för att vi ska må bra och beröm och vänlighet går alltid hem.


Hitta ditt favoritfik
Att med någon form av regelbundenhet besöka en lunchrestaurang eller ett kafé, gör att du snabbt blir en kär kund som känns igen av personalen. När du kommer in och hälsar, får du ett igenkännande leende tillbaka och kanske ”nämen hej!” till svar. Du hör, du ser att personalen vet vem du är. Kanske de till och med lär sig vad det är du brukar beställa och frågar ”ska det vara det vanliga?”. Då är du en stammis på riktigt och här är du omgiven av människor som skulle sakna dig om du plötsligt inte dök upp.

Gå på föreläsningar
Att besöka föreningar är ett utmärkt sätt att finna gemenskap. Det kan vara en förening där du är aktiv och ägnar dig åt ett skapande. Men det räcker faktiskt gott med att regelbundet gå och lyssna på föreläsningar. Gärna med olika talare och kring olika ämnen, då får du lära dig mycket nytt och kan få helt nya intressen. Ofta står den som arrangerar föreläsningar och tar emot besökarna i dörren. Om du är en ofta förekommande gäst blir du snabbt igenkänd och får det där härliga, välkomnande leendet och uppskattningen för att just du kommer. Det värmer hjärtat.

 

Ta chansen att prata hund
Gör det till en vana att promenera vid samma tidpunkt varje dag, gärna samma runda. Då ökar chanserna att du vid varje promenad träffar på samma hundägare när de är ute och rastar sina små älsklingar. Stanna till, prata lite med både hund och ägare och du har fått två nya vänner som snabbt kommer att känna igen dig. För när ett djur är inblandat, då finns det alltid något att prata om. Djur skapar närhet.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.