Carl-Henrik vill skapa en andlig astromusikal

Carl-Henrik Olsson älskar musik. Och astrologi. Han drömmer om att få sprida det andliga budskapet med en stor portion glädje. Därför har han har skapat astromusik, riktiga feelgood-låtar. Forskning visar nämligen att musik vi tycker om har en kraftigt helande effekt!

Text: Madelene Walles
Foto: Leo Erdfeldt/Shutterstock

Hej Carl-Henrik, berätta om din  astromusik!

– Det började för länge sedan, när jag bodde i Mellanöstern. Jag skrev 30-40 låtar med andlig inriktning och kände att jag hade underlag för en andlig, astrologisk musikal. 

Tillbaka i Sverige kontaktade jag regissören Ronny Danielsson som gjort flera uppsättningar för Malmö Opera. Och vi fick chansen att spela upp inför teaterns styrelse, vilket jag ser som en fjäder i hatten. Men mer än så blev det aldrig, det var nog aningen för andligt för dem när vi hade en ängel som konferencier i föreställningen, ha ha.

– Men jag har inte gett upp tanken om en andlig föreställning med sång, musik och dans. Kanske kontaktar jag en musikalskola, eller försöker göra en film av mitt manus. För det andliga budskapet behövs, det skapar så mycket glädje.

När började ditt intresse för  astrologi?
– I 20-årsåldern, när jag studerade musik och under uppbyggnadsfasen till att bli tandläkare. Då träffade jag ett gäng astrologer som blev mina bästa vänner. De gjorde mig nyfiken på ämnet. Och när jag var 33 år mötte jag astrologen Katarina Campagnola som förresten bloggar på Näras hemsida idag. Vi var tillsammans i sju år, då tog intresset fart på riktigt.

En blivande tandläkare med intresse för astrologi!
– Ja, det är inte så vanligt. Jag har fått utstå en hel del spott och spe för det, men sånt får man tåla.

När började du skriva musik?
– Jag präglades mycket av 70-talets musik, jag har spelat i storband och i mindre grupper. Jag har även läst musikvetenskap. Musik är en rolig hobby, bland det roligaste i mitt liv. Musik kommer ofta till mig om nätterna. När jag bodde i Mellanöstern så arbetade jag när andra sov. På morgonen, när jag såg vad jag åstadkommit, tänkte jag: ”Har jag gjort detta?”. Det var nästan som att jag kanaliserat musiken jag skapat.

Har du haft nytta av andligheten i ditt yrke som tandläkare?
– Halva arbetet för en tandläkare är att få patienterna lugna och jag har ofta fått höra att jag lyckats få mina patienter att övervinna sin rädsla så att det nästan ”blivit roligt” att gå till tandläkaren. Då har man lyckats! Det praktiska arbetet är ju mer rutinartat. – Och jag har pratat andlighet med patienterna. Ofta! Om jag känt att de varit intresserade så har jag till exempel tipsat om att hypnos är ett sätt att bota rädsla. Jag har lärt mig att tyda människor och man blir lite av psykolog i mitt yrke.

Hur tar sig andligheten uttryck i din vardag?
– Jag jobbar med tarotkort och det är något som tagit fart på senare år. En vän ville att jag skulle lägga kort och efteråt fick jag höra: ”Du börjar bli bra på det här”. Det var kul. Jag har lärt mig mer och mer, jag har varit mycket på nätet och lyssnat på engelska och amerikanska tarotläggare Jag använder mig av Rider-Waite-leken vars kort jag tycker är lätta att tyda.

Tar du emot klienter?
– Egentligen inte, men jag hade en tarotföreläsning på Tro och Vetande i Malmö som slutade med att jag gjorde läggning för 25 personer där. Efter det ringer folk till mig och vill beställa tarotläggning och det känns kul. – Jag gör inget utan att kontakta Högre makt. Jag ber till ärkeängeln Mikael att få hjälp att förmedla budskap – jag vet att jag inte är viktig utan det viktiga är att den som behöver få svar, får det. Då är jag nöjd. Men den andliga kontakten har blivit allt viktigare för mig med åren.

Du har skapat 24 musikstycken, ett för varje stjärntecknen och planet. Hur låter du som är skytt?
– Ja, jag är skytt och det är ett eldigt tecken, undersökande. Skytten är en person som vill ut i världen, framåtsträvande och optimistisk. Då blir musiken likadan – livlig och positiv.

Är musik ett bra sätt att närma sig astrologi?
– Människor tänker nog inte så ofta på att man kan kategorisera människor med musik, men våra stjärntecken och planeterna representerar olika människotyper och det är här jag tänker i musikal. Det blir så sceniskt! Tänk astrologi i musik och färger och att översätta det till scenografi och koreografi  i en musikal! – Uranus-präglad musik styr vattumannen och här är det heavy metal-musik som gäller. Medan Barbra Streisand-musik är Venuspräglad och Neptunus ligger nära yogamusik. För mig som är intresserad av både musik och astrologi blir detta en gemensam resa.

Så hur ser din dröm ut?
– Min dröm är en astroshow där jag får använda min musik, melodier som bär upp en story där vi får ut det andliga budskapet och som gör att människor går hem glada. – Marknaden är mogen för en andlig musikal. Vi behöver sprida visionen av en bättre värld med mer känslor och vänlighet. Det är dags nu!

Här kan du lyssna på musiken! astromusic.eu

 

Här förklarar Carl-Henrik stjärntecknen ur ett musikaliskt perspektiv:

Väduren får en eldig låt som hela tiden strävar framåt och inte ger sig, vilket ofta också är fallet för vädurar. Detta är det första tecknet och vädurar vill gärna komma först och leda. I detta tecken finner man en del brandmän, poliser och idrottsmän. Färgen är klar röd.

Oxen, här måste finnas inslag av skönhet då planeten Venus härskar i oxen. Det blev en tung, långsam ballad och hornen som ibland hörs skulle få tankarna att gå åt en brölande tjur. Melodin skulle helst vara vacker och njutbar. Det blev en jazzinfluerad låt med skiftande harmonik och en stadig rytm. Oxar älskar vackra saker och är livsnjutare och samlare.

Tvillingarna behöver en rask låt där mycket händer. Tvillingarna har många järn i elden och är väldigt kommunikativa, sociala och charmiga och de har två sidor. Därför gjorde jag samma låt i två olika arrangemang, en bossa nova och en mer åt salsa-hållet. Deras färg blir klar gul till solgul.

Kräftan, här passade en melodi med ”gospel-förtecken”. För kräftan är hemmet och familjen extra viktigt. Melodin skulle kännas hemtam. I likhet med andra vattentecken så kan det storma på känslohavet. Jag har försökt att måla det i toner i det andra temat. Kräftor har stort behov av materiel trygghet i hemmet. De är emotionella och de har humör som kan gå upp och ned. Jag har försökt visa detta genom att låten slutar på ett ovanligt känsligt sätt i ett långsammare tempo. Färgen blir röd-blå.

Lejonet får en melodi som tar plats och har något ståtligt och ”kungligt” över sig och är ”eldig”. Man kan uppleva en viss generositet, värme och självförtroende. Allt detta är ”lejonattribut”. En del av dessa egenskaper passar ofta in på personer som är födda  i lejonets tecken. Färgen blir röd till ljusröd.

Jungfrun, den här låten ska ha något ”stiligt” över sig, men vara lite sval och perfektionistisk också, tänk Ingrid Bergman. Detaljerna är viktiga i denna låten och man ska känna att den är genomarbetad. Jungfrun är arbetsam och noggrann. Renlighet och intresse för hälsa är viktiga egenskaper och ofta lever de därför länge. Jungfrun är praktisk och jordnära och färgen blir mellangrön.

Vågen, här gällde det att få fram en låt som utstrålar balans. Den ska vara fri från konflikter och vara harmonisk. Vågar är diplomatiska och duktiga medlare. Men vågen är ett ledande tecken så melodin får inte vara mjäkig. Vågar kan ha beslutsångest och en vilja att vara till lags och ser ofta två sidor av ett problem. Men när de väl kommit fram till vad de vill så kan de vara rätt så bestämda. De är skönhetsälskande och omtyckta för att de har ett så trevligt sätt som gör att folk trivs  i deras sällskap. Det sägs att många politiker är vågar. Färgen blir gul och rosa.

Skorpionen, låten börjar med kör som skulle kunna passa i en mässa. Skorpionen spänner över hela fältet mellan ”liv och död” och mellan ”ängel och djävul”. Låten är också känslomässig då skorpionen är ett vattentecken. Den är hemlighetsfull och här kan finnas ”dolda inslag”, men med stor handlingskraft och passion. Färgen känns för mig som mörkblå/midnattsblå.

Skytten, melodin ska vara lite ”eldig”, filosofisk och optimistisk som skytten är. Texten på denna låt är ”Var som du är, du är bra som du är”. Skytten gillar utlandet och är därför tolerant mot andra människor och kulturer. Benny Andersson är skytt men med planeter i skorpionen vilket ger hans musik en känslighet och en visst sorts spännande djup, vilket gör hans musik så enastående bra och ändå på samma gång lätt att ta till sig. Beethoven är också skytt men med planeter i stenbocken. Detta ger hans musik mer tyngd och allvar med korta tydliga teman och med pastorala inslag. Färgen blir vinröd till lila.

Stenbocken, den här låten bygger på ett traditionellt mönster och känns kanske lite konservativ, jordnära, och målmedveten vilket är avsikten. Jag försöker uttrycka struktur och ”finansiell” säkerhet i musiken med en ”distad” gitarr.   Att stenbocken skulle sakna humor är fel. Många komiker och clowner är födda i detta tecken och det saknas inte passion och handlingskraft heller. Färgen får bli en mörkgrön nyans.

Vattumannen, här måste det låta lite originellt. En reggae med en lite ovanlig melodi kan åskådliggöra detta. Vattumän är ofta intellektuella humanister och har ett stort rättvisepatos. Låten måste kännas vänlig och annorlunda. Färg gul-grön.

Fiskarna får en känslomässig ballad som är introvert och drömmande som de känsliga personerna är, som är födda i fiskens tecken. Dess färg är blå, tänk ”feeling blue” eller blues. Som alla vattentecken är Fiskarna mer mottagliga än utagerande. Blått representerar vatten och hav som färgas lätt och därför är påverkbart och känsligt, men kan också utveckla en oerhörd kraft genom svallvågor och tsunami.

Det här är  Carl-Henrik:

Ålder: 69 år.
Familj: Sambo med Karin, tre egna barn och Karins två barn samt två barnbarn.
Bor: I Malmö.
Gör: Pensionerad tandläkare, musiker med stort intresse för andlighet och astrologi.
Motto: Vänlighet är bland det viktigaste, att kunna göra andra lyckliga genom att vara en vänlig själ. Kärlek är alltings ursprung.
Kontakt: 0760-17 18 10 eller dr.carl.henrik.olsson@gmail.com
Hemsidawww.astromusic.eu

 

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.