Hemligheten bakom mer lycka i livet – från hjärta till hjärna

Ta kontroll över din lycka genom att öppna hjärtat och odla goda relationer. Här får du lära dig hur du kan träna din hjärna att fokusera på det positiva.

Text: Tia Jumbe
Foto: Getty Images

Chakra: Hjärtchakrat

Lyckan bor i hjärtchakrat, Anahata som det heter på Sanskrit. Ofta behöver vi inte mer än att landa in i hjärtat med vår uppmärksamhet för att känna mer glädje, men vi kan också öppna hjärtchakrat för att öka glädjen ännu mer.

LÄS ÄVEN: Sluta älta: Så släpper du taget om dina negativa tankar

Öppna hjärtchakrat

1. Lägg händerna på hjärtat mitt på bröstkorgen
2. Flytta din uppmärksamhet till hjärtat
3. Känn att du andas in i hjärtat
4. Föreställ dig att hjärtchakrat blir allt större i bröstkorgen, kanske känner du att det börjar pirra och bli varmt.
5. Håll kvar vid känslan av att hjärtchakrat är stort och vidöppet.
6. Känn glädjen bubbla där inne.

LÄS ÄVEN: Hjärtats energier påverkar dig: Lär dig odla mer kärlek

Odla goda relationer

Forskning visar att det absolut viktigaste för att känna sig lycklig är nära och goda relationer – det är långt viktigare än exempelvis pengar. Lägg alltså tid på att odla relationerna du har i ditt liv.

Träna hjärnan att uppmärksamma lycka

Våra hjärnor är programmerade att minnas negativa händelser lättare än positiva. Det var viktigare när vi var jägare och samlare på savannen att minnas vad som hotade vår överlevnad än vad som var härligt och roligt. Men nu hotas vi inte av sabeltandade tigrar och giftiga bär på samma sätt längre och behöver inte minnas allt negativt. I stället behöver vi minnas och lägga märke allt det roliga, härliga och fantastiska som vi upplever. Så ansträng dig för att uppmärksamma allt det som för dig glad och lycklig i livet, så ofta och mycket du kan, så ökar också dina lyckokänslor.

LÄS ÄVEN: Medial övning: Få kontakt med din andliga guide

Yogaposition: Kamelen

Kamelen-Yogaposition-Lycka.jpg

Gör så här: Stå på knä höftbrett isär med tårna i mattan. Aktivera musklerna i nedre magen och rotlåset, höfterna ska vara rakt ovanför knäna under hela positionen. Sätt händerna på höfterna. Sträck upp ryggen och räta ut nacken hela vägen till toppen av huvudet, fäll sedan bakåt sam-tidigt som du mjukt pressar höfterna framåt, behålla höfterna ovanför knäna. Om du vill kan du tippa huvudet bakåt och också låta fingertopparna vila lätt på hälarna. Styrkan är i mage och lår.

LÄS ÄVEN: Skrivterapi: Så kan enkla övningar hjälpa dig med gamla trauman

Affirmation för lycka:

”Jag börjar söka min lycka inifrån”

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.