Kiina led ständigt av värk – lindringen fanns i hennes andetag

Vintern är här och vi vill höja värmen hemma. Men har vi råd? Och mår vi bra av det? Kiina Kilgren har hittat en annan väg. Andning, och att möta kyla med kyla. Då kan vi klara livets utmaningar, menar hon. Kiina brinner för Wim Hof-metoden som blivit hennes verktyg till ett nytt tankesätt.

Text: Madeleine Walles
Foto: Kiina Kilgren, Marlon Kilgren Åström, Celine Kilgren Ridderstråle, Matthias Lavesson

Att ha ont får aldrig bli en tävling i vem som har det värst, för hur smärta hanteras är högst individuellt. Precis som hur vi ser på vår lott här på jorden. Kiina Kilgren är ödmjuk inför livet, trots att hon levt med en djävulsk smärta i 28 år. Hon konstaterar krasst att hennes högerknä är helt. Men resten av kroppen är trasig.

Det var en frontalkrock på E4:an en fredagseftermiddag då hon var 18 år, som förändrade hennes liv totalt. Ledband, senor och ligament trasades sönder. En kota hamnade utanför ryggraden, sex diskbråck, förstört bäcken, svår whiplash, nervskador, skador i hjärnbarken … Och mer än så. Listan kan bli lång.

Ändå har smärtan aldrig fått styra hennes tillvaro. Kiina har ett liv att leva och det tänker hon leva fullt ut, förklarar hon bestämt. När hon dör, ska hon dö fantastiskt nöjd. Fram till dess hanterar hon smärtan med andning, kyla och mindset/commitment, enligt Wim Hof-metoden.

Kiina är en positiv och inspirerande trebarnsmor. Det är svårt att ta in att den fräscha 46-åringen även är mormor. Men så är det, till ett och ett halvt-årige Helgi som bor på Island.

Idag sveper kylan och höstmörkret runt Kiinas väldigt svala bostad på Lidingö. Hon berättar att inomhustemperaturen aldrig överstiger 18 grader. Så när vi andra drömmer om ljumma sommarvindar, är detta Kiinas allra bästa tid. Med ett leende berättar hon att hon älskar att gå ut med hundarna barfota i snön. Gärna klädd i shorts. Och snart kan hon knacka upp en vak i isen för stärkande dopp.

kiina-Kilgren-Wim-Hof.jpgMed andning och kyla hanterar Kiina sin svåra smärta.

Kiina har ständig värk efter allvarlig trafikolycka

Kiina har haft änglavakt i livet. Minst tre gånger, vid tre olika trafikolyckor. Men det var framför allt en junidag 1994, just när sommarlovet hägrade, som änglarna skockades runt henne och dåvarande sambon. Han körde bilen, hon satt sovande i baksätet på resan norröver.

– Det var en frontalkrock i 110 km/h på E4:an, en dödsolycka som vi två mirakulöst överlevde.

På en tusendels sekund förändrades Kiinas liv.

– Jag var elitidrottaren som spelade basket på högsta nivå i Sverige och träning var mitt liv. Jag visste inget annat än att leva elitidrott. Efter olyckan var smärtan outhärdlig. Jag försökte gå, men skadorna i hjärnbarken gjorde att jag kräktes så fort jag gick i lite kuperad mark. Jag kunde inte hålla balansen, inte lyfta ett mjölkpaket, inte sitta, inte ligga. Det fanns ingen vila någonstans.

– När jag tittar i backspegeln är allt otroligt tragiskt, ett stort trauma. Men jag vet också att detta gjort mig till en ödmjukare och bättre människa, även om det tog bra länge att förstå.

Fick inga värktabletter

I Kiinas värld fanns, så långt i livet, bara vanlig skolmedicin. Läkaren försökte ”läsa henne” och sa: ”Du behöver lära dig leva med den nya tillvaron, med smärtan. Du får inga värktabletter.”

– Jag var frustrerad då, men nu är jag honom evigt tacksam. För jag slapp att bli en av många som fått kämpa med avvänjning av starka mediciner.

Fostrad inom idrottsvärlden tog Kiina i stället fram det starka pannbenet. Hon gick en meter, och en till, bara för att visa för sig själv att hon kunde. Ålade sig ur sängen. När läkarna avrådde henne från att skaffa barn då kraften skulle vara för stark och kunde göra henne rullstolsbunden, blev Kiinas svar ”fuck you”. Hon ber om ursäkt, förklarar att svordomarna kommer när hon beskriver sin kamp och berättar om månader i fasansfull smärta under sina tre graviditeter för 25, 15 och 8 år sedan. Skadorna i hennes bäcken gjorde att hon blev tvungen att föda med kejsarsnitt, men hon är oerhört tacksam att hon valde att göra det. Det finns inget i världen hon är mer tacksam över!

Kiina-Kilgren.jpg”Jag har blivit gladare, starkare, hälsosammare och klarar smärta mycket bättre nu”

Fann kinesiologi, tantra och Wim Hof-metoden

Kiina sökte nya vägar för att få hjälp mot smärtan – massage, kiropraktik, sjukgymnastik … Av en slump kom hon i kontakt med kinesiologerna Dan Lundmark och Kristin Molin.

– De är två av de främsta och hjälper till att hålla rätt på min fysiska och emotionella kropp. Allt hänger ihop, skador, smärta, själen, tankesätt. Smärta är inte lätt att leva med, och det är inte lätt att leva med någon som har smärta, inte lätt att ha en förälder i smärta.

När Kiina bröt relationen med mellanbarnets pappa, insåg hon att hon behövde göra ett större jobb med sitt inre för att må bättre själsligt och kunna integrera med människor på ett sundare sätt.

– Det ledde mig till tantra, en fantastisk värld! Johan Ekenberg guidade mig och delade med sig av sin enorma erfarenhet. Det var också då jag förstod att andningen är grunden till liv, till allt i min värld. Den påverkar oss positivt och negativt och ger syre i hela systemet så att vi kan bli friska. Med den brinnande förståelsen för andning ville jag lära mer och fann då Wim Hof-metoden. Den klingade så rätt i min idrottsbakgrund. Den är snabb och enkel, något du kan göra hemma på soffan. Andning spot on!

Kiina gick en online-kurs, kastade sig med liv och lust in i det nya. Men hade missat att ett viktigt led inom WHM är att utsätta sin kropp för kylexponering …

– Skolmedicinen hade lärt mig att kyla är farligt för min kropp, att det skulle förvärra min smärta och mina mjukdelsskador. Så det här blev en utmaning. Men jag gillar att testa gränser och metoden har hjälpt mig att finna mer balans och att hantera smärta ännu bättre i kroppen och i livet.

Slipper pacemaker tack vare Wim Hof

Kiina avbryter sig plötsligt, säger att hon glömt berätta att hon sedan 20 år också har pacemaker. Men nu, efter fem år med WHM och ett gediget arbete på mentala och emotionella plan, är tanken att operera ut den. Pacemakern behövs inte längre, för hon har uppnått rätt balans i kroppen.

– Det är så coolt, jag är superstolt! All smärta i kroppen, psykisk eller fysisk, handlar väldigt mycket om obalanser och hur vi förhåller oss till all skit vi bär runt på. Så jag vill verkligen poängtera gällande utmaningar, kan jag – då kan alla!

Första Wim Hof-kursen var på tio veckor och handlade om att lära sig andningen och att se sig själv som instrument. Men hur skulle Kiina möta kylan? Hon testade att duscha kallt, direkt efter en varm dusch. Först i 15 sekunder, sedan ökade hon successivt. Hon skrev ner hur det kändes, och efter en vecka ökade hon kallduschen till 30 sekunder, nästa till 45. Sen struntade hon i varmduschen före.

– Min upplevelse var, när jag duschat framsidan i kallvatten, att det var jobbigt att snurra runt för att duscha baksidan. Och att duscha huvudet kallt är väldigt utmanande! Så jag kom på att om jag sjunger Här kommer Pippi Långstrump, samtidigt andas in och ut långsamt och snurrar runt så att vattnet kommer över kroppen i en jämn stril, kan jag bättre kontrollera situationen.

– Genom att andas rätt, lärde jag mig hantera utmaningen. Det blev också en crossover till att kunna hantera andra svårigheter, för du inser att ”jag klarar det här!”.

Blev piggare och starkare efter vinterbad

Fem veckor efter första kallduschen provade Kiina vinterbad.

– När jag stod vid vaken ifrågasatte jag verkligen mig själv. Vad håller jag på med? Men ju mer jag lärde mig om Wim Hof-metoden, desto starkare blev drivkraften. Vissa dagar var det inte alls roligt, men jag sa till mig själv att det här är bra för hälsan. Efter tio veckor var jag fast.

– Jag kände att mitt liv blev gladare, starkare, hälsosammare. Jag blev piggare och fick bättre sömn. Idag behöver jag inte lika mycket sömn som tidigare för att få samma energi. Och när min pacemaker-läkare såg mina förbättrade värden konstaterade vi tillsammans att det berodde på andningstekniken.

Kiina WHM-andas varje dag

Kiina lägger in andningen nästan varje dag, gärna före frukost. Det behöver inte alltid vara så krusidulligt … Inga tända ljus, ingen meditativ musik. Lägg dig där du är, är hennes enkla uppmaning.

– I WHM håller vi bland annat andan och när jag började köra den metoden höll jag andan i 35 sekunder och kände nästan att nu dör jag! Idag klarar jag att hålla andan i flera minuter. Men jag känner alltid in min egen känsla i kroppen. Hur upplever jag det här?

Idag förhåller sig Kiina till smärta mycket bättre än tidigare. Wim Hof-andningen riktar hennes energi till de olika delar av kroppen som behöver mer syre.

– Jag kan få mina organ att jobba i ett normalläge, där de är som bäst. Genom kylan mår jag bra. Wim Hofare använder kyla som ett verktyg och har, som andra vinterbadare, fler vita blodkroppar. Vårt grundtänkande är att göra saker hälsosamt och inifrån. Efter ett isbad låter jag det kalla blodet möta det varma blodet väldigt långsamt genom att stå i en djup ”horsestand”, för händerna framför mig som om jag tryckte ett tungt föremål, samtidigt som jag vrider bålen. Allt mycket långsamt.

Wim-Hof.jpg”Jag diggar Wim Hof som sjutton, jag var hemma hos honom i Nederländerna, då hade han just varit med i Skavlan”, berättar Kiina.

Säkerheten är viktig vid WHM

Eftersom kyla är ett enormt starkt element som kan vara farligt, är säkerheten viktig poängterar Kiina.

– Jag älskar att göra min kylexponering genom att gå promenader i shorts och topp, all exponering under 18° C ger hälsofördelar. Ändå har jag alltid med en ryggsäck med fler kläder och en flaska varm buljong när jag promenerar ute för jag vet aldrig hur min kropp reagerar just idag. Vädrets makter som luftfuktighet, vind och temperatur påverkar oss och då reagerar kroppen annorlunda. Alla aspekter ska vägas in, ALLTID säkerheten först!

– Du ska heller inte följa WHM utan att först konsultera en läkare om du har epilepsi, högt blodtryck, hjärt- kärlproblem eller andra hälsoproblem. Eller om du är gravid. Metoden är kraftfull så det är farligt för vissa att utöva den. Och ett tips till alla som vill vinterbada är att gå ihop och ha koll på varandra!

Prova Wim Hof-metoden enkelt hemma

Kiina håller numera själv kurser i Wim Hof-metoden.

– Den handlar om att bli mer Du, att leva ett roligare, hälsosammare och härligare liv. Att höja din livskvalitet från där du är, kunna hantera livets utmaningar och komma närmare naturen. WHM handlar också om överlevnad. Genom att hantera kyla, kan du rädda någon till livet utan att själv frysa ihjäl.

LÄS ÄVEN: Prova WHM-andning: Enkel övning

Kiina föreslår Näras läsare att först prova att duscha kallt hemma, eller varför inte ta en promenad nu när det börjar bli svalare. Sänk temperaturen i ditt hem. Sätt dig lättklädd på balkongen ett tag, gör det lekfullt och se till att ha roligt. Vänj kroppen successivt vid kyla, då är kroppen mer redo för isbad eller lägre temperaturer när vintern kommer. Bjud in tacksamhet, kärlek, mjukhet, jävlar anamma, beslutsamhet, feminint, maskulint … Och kom ihåg att du kan otroligt mycket mer än vad du tror!

– De tre benen i WHM är andning, kylexponering och mental träning, alltså mindset och commitment. Börja med andningen, sen vänjer du dig vid kyla i din egen takt. Kanske bestämmer du dig för att duscha kallt varje dag i fyra veckor. Sätt kryss i almanackan – men gör det för din egen skull! Som sagt, det är ingen tävling!

Det här är Kiina

Ålder: 46 år.
Bor: På Lidingö i Stockholm.
Familj: Tre barn, Celina, 25, Marlon, 15, Olle, 8 år, och två hundar. Barnbarnet Helgi Fjalar, 1, på Island.
Gör: Andnings- och tantracoach samt Wim Hof-instruktör, föreläsare, lifestylist, guidar på arbetsplatser till en hälsosammare verksamhet.
Motto: ”Jag har ett underbart liv att leva!”
Kontakt: kiina@kilgren.se
Hemsida: www.kilgren.se
Facebook och Instagram: Kiina Kilgren Sweden

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.