Maggan Hägglund om att vara högkänslig: ”Ett fantastiskt personlighetsdrag”

Högkänsliga personer känner sig lätt dränerade och missförstådda. Men känsligheten är också en superkraft! Författaren Maggan Hägglund är själv högkänslig och det tog henne lång tid att lära sig hantera känsligheten.

Text: Tia Jumbe
Foto: Stefan Tell

Högkänslighet är ett personlighetsdrag där nervsystemet är extra känsligt. Hörseln, synen, känseln, näsan och smaklökarna tar därför in ett Niagarafall av information, i stället för den jämna ström som andra människor tar in.

– Dofter, ljus, ljud, andra människors känslor … Högkänsliga personer är mottagliga för sådant som ofta går andra förbi, säger Maggan Hägglund, frilansjournalist och författare. Högkänsliga bearbetar dessutom informationen djupare än de flesta andra, och lägger mycket energi på att analysera, resonera och tolka.

LÄS ÄVEN: Högkänsliga Malin Olsson om stressen: Det hjälpte mig när jag mådde som sämst

Kombinationen att ta in stora mängder information och samtidigt bearbeta den djupare, gör att många högkänsliga drabbas av trötthet och ibland utmattning.

Tog lång tid att hantera högkänsligheten

Maggan har skrivit böckerna Drunkna inte i dina känslor, Drunkna inte i andras känslor och Simskola för sensitivt begåvade, alla tre tillsammans med terapeuten Doris Dahlin. Maggan är själv högkänslig och har bland annat lätt för att ta in andras energier.

– Det är jobbigt att vara i sammanhang som är laddade känslomässigt. Innan jag lärde mig att hantera min känslighet så sög jag i mig allas känslor och sårbarhet, och blev själv bara en pöl.

Andra saker som kan vara utmanande är att jobba i en miljö med mycket ljud, skarpt ljus och konstiga dofter. De som är högkänsliga trivs ofta inte i kontorslandskap. Även att åka kommunalt, särskilt i rusningstid, kan vara påfrestande.

Maggan kallar högkänsligheten för en sensitiv specialbegåvning och jämför den med att ha absolut gehör. Den som har absolut gehör kan inte alltid njuta av andras falsksång. Det är inte heller alltid så lätt för den som har en specialbegåvning, att bli förstådd av alla.

LÄS ÄVEN: Är du högkänslig? Så kan du skydda dig mot destruktiva relationer

– När jag var yngre ville jag att alla skulle förstå mig och den här sidan av mig. Jag ville få godkänt, önskade att de skulle säga att jag hade rätt att känna så. Att jag var normal.

Maggan kände sig ofta hjälplös och utlämnad åt alla intryck och känslor. Det är först på senare år hon har lärt sig att hantera sin känslighet.

– När jag överbelastar mig, då snurrar allt i huvudet och jag blir orolig över allt möjligt. Nu vet jag att den känslan betyder att ”säkringen snart går” och att jag behöver vila. Kanske bara lägga mig i ett mörkt rum några timmar, ta det extra lugnt i några dagar.

Utnyttjar fördelarna med att vara högkänslig

Idag anpassar Maggan sitt liv så att hon får behålla energin och i stället kan utnyttja fördelarna som följer med att vara högkänslig.

– Jag har lärt mig att se till att jag inte får för mycket intryck, jag rensar i kalendern. Det är inte roligt för mig att gå på konserter och festivaler. Jag kan vara avundsjuk på andra som orkar, men för mig blir det bara jobbigt.

Efter de noga valda sociala sammanhang som Maggan ändå deltar i, planerar hon ofta in ensamtid för att återhämta sig.

– För mig är det också viktigt att de basala rutinerna sitter, som att röra på mig, äta bra, sova, vila. När jag lever så blir det mycket enklare för mig.

Det är lätt att se och uppleva det negativa med att vara så känslig, men Maggan påpekar att det också finns många fördelar.

LÄS ÄVEN: Behöver du andlig vägledning? Här är 8 råd till dig som känner dig vilsen

– Högkänslighet är ett fantastiskt personlighetsdrag! Forskarna tror att funktionen för högkänsliga historiskt har varit att kunna uppfatta faror och se behov som andra missar. En högkänslig person känner ofta direkt av hur en annan person mår, och hittar rätt ord för att trösta. Högkänsliga är också ofta väldigt kreativa, säger Maggan.

– En högkänslig person i balans är också världsmästare på livsnjutning. Att se små detaljer, njuta av nyanser, naturen, musik och ord. Det ger intensiv njutning!

Högkänsligheten bidrar med mycket fint

Maggans bästa tips för att kunna dra nytta av den superkraft det är att få tillgång till så mycket information, är att använda den på rätt sätt.

– Förr for jag omkring med min ”lilla ambulans” och skulle hjälpa alla, oavsett om de hade bett om det eller inte. Men det är viktigt att välja sina tillfällen. Om jag använder känsligheten med balans så blir det bra för alla, inklusive mig själv.

LÄS ÄVEN: Prinsessan Märtha Louises 4 råd till föräldrar med högkänsliga barn

Viktigast är att vara medveten om att du har denna begåvning och att det är en superkraft! Många som är högkänsliga tror att alla har dessa superalerta sinnen, men så är det inte. Maggan tipsar om att utforska hur just din högkänslighet tar sig uttryck, och hur den kan berika ditt liv.

– Jag har stor nytta av min högkänslighet när jag inreder mitt hem, det blir så fint. Det är också en fin stämning jag kan ge till andra. Och jag har jättelätt för att komma på idéer, jag bara spottar ur mig idéer när andra knappt vet hur de ska komma på en!

Det här är Maggan Hägglund

Gör: Frilansjournalist och författare.
Ålder: 69 år.
Bor: Radhus i Skarpnäck.
Familj: Särbo med Anders.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.