Expertens gröna örtfavoriter!

Ört- och näringsterapeuten Elisabeth Antonson ger sina bästa tips på örter som kan göra allt från att stärka immunförsvaret till att hjälpa till att läka efter en separation.

Text: Ingrid Folkesson
Foto: Ingrid Folkesson/Shutterstock

Rosmarin
Elisabeth använder den gärna som eterisk olja. Den ger energi, koncentration och fokus. Väldigt stärkande och renande på alla plan. Doftar ljuvligt. Den har varit som en beskyddare.

Helig basilika
Den har hon använt när hon behöver komma vidare, när hon står och stampar i utvecklingen. Den jobbar oerhört mycket på hjärtchakrat.

Cypress
Den använde hon mycket under sin skilsmässa. Fungerar bra till sorgebearbetning. Planteras ofta på kyrkogårdar och det sägs att den hjälper andar över till Andra sidan.

Elemi
Essensen av Elemi hjälper dig hantera gamla blockeringar och rädslor. Den jobbar mycket med att släppa det gamla. Den förenar våra chakran och hjälper mot trötthet, oro och svaghet. Den kan hjälpa oss balansera vårt andliga utövande med vårt världsliga ansvar.

Nässla
Den är självklar på listan. Mycket näringsrik och passar till exempel efter en utmattning, graviditet och amning. Nässlan är ett fint sätt att få i sig näringsämnen, det är lättare för kroppen att ta upp näringsämnen i örtform än i kemiska preparat. Nässlan är stärkande och mineralrik, stöttar alla organ.

Vetiver
Passar bra om du ska vara i stora folksamlingar, på jobbet när du möter mycket folk, eller när du vet att du hamnar i situationer som kommer ta energi. Hjälper oss att hålla vår egen energi och inte gå in i andras drama. Väldigt jordande och nedstressande.

Rysk rot
Rekommenderas som tinktur för de som jobbar för mycket, som aldrig kan slappna av. Den är effektiv mot inre och yttre stress. Verkar lugnande vid överaktivt nervsystem. Stärker allmänt immunförsvaret.

Amerikansk frossört
Den här är egentligen Elisabeths hemlis. Den är kraftigt ångestdämpande, snabbverkande och lugnar nervsyste-met på ett fint sätt. Den har en stark antidepressiv effekt. Fungerar bra mot irritabilitet och pms.

Hjärtstilla
Heter motherworth på engelska, och det passar bra för den är som en mamma; omhändertagande och inkännande. Jobbar jättefint på det kvinnliga hormonsystemet. Jobbar också på hjärtenergin och är bra för att läka efter separation.

Citronmeliss
Citronmeliss är ångestdämpande. Elisabeth fick en panikångestattack en gång, och gjorde citronmeliss-te. När hon hade druckit teet så var ångesten borta! Väldigt bra för god sömn. Dämpar nervositet och oro. Kallas för hjärtansfröjd.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.