Recept på härlig Auyrveda-lunch!

Mungbönor är enormt hälsosamt, det är lättsmält och balanserar alla tre doshor. Här är en enkel gryta med mungdal, alltså mungbönor som är skalade och delade.

Text: Tia Jumbe
Foto: Tia Jumbe

Här har jag lagat den med morot och squash, som båda balanserar vata. Servera med basmatiris och färsk koriander. 

Mungdal med morot och squash 

Ingredienser för två personer:

1 dl mungbönslinser
5 dl vatten + 3 dl hett vatten
1 morot
1 squash
1 tomat
2 cm färsk ingefära
2 msk ghi (eller ghee, klarnat smör, se recept på ayurvediskt.se)
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk salt
1,5 tsk malen spiskummin
1 nypa hing (en ört, läs mer om den på ayurvediskt.se)

Gör så här:

Skölj och lägg mungbönslinserna i blöt i 3 dl hett vatten minst 30 minuter. Häll av blötläggningsvattnet och lägg linserna i en kastrull tillsammans med 5 dl vatten, salt, gurkmeja och spiskummin.

Låt koka 15–20 minuter tills linserna är mjuka. Fräs under tiden hing någon minut i ghi i en kastrull. Mixa tomaterna och ingefäran till en tomatpuré. Häll i kastrullen med hing, låt fräsa en stund tills oljan och tomaten separerar sig från varandra. Häll i skivad och halverad squash och morotsslantar.

Låt fräsa med och rör om så att morötterna och squashen täcks av tomatpurén. När det har fräst 3–4 minuter, blanda allt i en kastrull, rör om försiktigt och låt sedan koka ytterligare 15–20 minuter, tills grönsakerna mjuknar.  

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.