Rofylld rörelse och god hälsa!

Kroppsaktivitet är en vital del för att uppnå energi och glädje. Hälsovetaren Frida Knutsson berättar om vinsterna med att träna och instruerar dig i ett par välgörande övningar för ökad mobilitet.

Text: Lovisa Mölstad
Foto: Lovisa Mölstad

– Jag samlar kraft när jag går ut i skogen, utan telefon. Det är den bästa reflektionstiden då jag kommer på saker för hemmet, jobbet och mig själv, säger Frida Knutsson, 31 år, med ett leende. För mig har det alltid varit viktigt att ha nära till skog och mark. Och att träna.

Frida är uppvuxen i en idrottsfamilj. Efter fotbollsgymnasiet gick hon en då sprillans ny distansutbildning på Linnéuniversitet: Hälsovetare med inriktning biomedicin. Hon utbildade sig till personlig tränare och ledde pass på Medley i Växjö. Där kom hon även att arbeta som friskvårdssamordnare. Idag är Frida delägare och instruktör på nystartade Växjö träningsfabrik, som hon har varit med och grundat. Hon arbetar också som friskvårdsutvecklare på BeFair, på badanläggningar i både Stockholmsområdet och Skåne. Simhallarna erbjuder ofta gym och gruppträning och är en av de populäraste platserna för vardagsmotion.

– Kroppen är byggd för rörelse, säger Frida. När du rör dig händer mycket som gör att du känner dig både piggare, gladare och starkare.

Endorfiner, hormoner som lindrar smärta, frigörs vid fysisk aktivitet och kan hjälpa dig att känna dig tillfreds. Dessutom ökar blodcirkulationen och cellerna kan ta upp mer syre, vilket gör att kroppen lättare tar hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner så som adrenalin och kortisol. Färre stresshormoner leder till bättre sömn och bättre mående.

Träning på recept


Fysisk aktivitet påverkar hjärnan på flera sätt. Om du tränar regelbundet ökar hjärnans prestationsförmåga och koncentrationsförmåga. Även minne, inlärning och problemlösning förbättras. Utöver detta frigörs till exempel signalsubstanserna serotonin och dopamin som motverkar smärta och depression. Alla kroppens organ som berörs av stressreaktioner påverkas vid rörelse, därför kan motion förbättra ditt psykiska välmående.

– I Skåne har man en tremånadersperiod då man kan få ”Fysisk aktivitet på recept”, framhåller Frida Knutsson.

Fysisk aktivitet på recept, som kallas FaR, innebär att man får ett recept på rörelseaktivitet från legitimerad personal inom hälso- och sjukvården, exempelvis en fysioterapeut, läkare, sjuksköterska eller psykolog. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål patienten själv har och personen kan få rabatt på inträde till motionsanläggningar.

– Jag vill att det ska komma fler personer som verkligen behöver röra på sig mer. Våga komma och träna! Vi har låg tröskel in. Kom som du är och gör det du kan, säger Frida uppmuntrande.

Det kan vara bra att känna till att det är helt naturligt att pulsen höjs vid konditionsövningar. Även andhämtningen går upp när du tränar. Blodkärlen utvidgas när din kropp blir varm och syret transporteras snabbare från lungorna till musklerna.

– De som inte vet om detta kan bli rädda för förhöjd puls. Och en del har kanske aldrig tränat och kan känna ”Jag kan inte andas”.

Frida Knutsson berättar att det är kroppens normala reaktion vid träning att bli svettig och andfådd.

– Det är lugnt, säger hon milt. Vissa stannar ändå där och säger ”Det är inget för mig”. Men träning är som ett nytt jobb, ge det en chans!

På exempelvis BeFairs stillsamma Mobility-pass på Vikenbadet i Kävlinge kommun är det endast plats för sex personer i lokalen.

– Små grupper och samma instruktör gör att deltagarna kan känna sig trygga, säger hon. För de med psykisk ohälsa är sådant jätteviktigt. Då hamnar tankarna någon annanstans.  

Aktiva seniorer


De positiva effekterna av fysisk aktivitet får du oavsett ålder eller tidigare träningsvana. En 80-åring anses vara lika träningsbar som en 30-åring. En 80-åring kan exempelvis öka sin kondition och muskelstyrka med mellan 50 och 100 procent, enligt Vårdguiden. Frida Knutsson anställdes på BeFair för att bli friskvårdsansvarig och leda just ett stort seniorprojekt.

– Seniorerna är en fantastisk målgrupp att arbeta med! Det är aldrig försent att börja träna, säger Frida övertygande.

– Det handlar mycket om att våga. PRO i Furulund kör ett pass i veckan. I början kände många ”Jag kan inte”, men nu missar de inte en gång. De tar i, svettas och pustar ut efteråt. Deltagarna är så stolta och det är fantastiskt att se. Det är helt magiskt! Jag har världens bästa och finaste arbete. Det är en förmån och inspiration att träffa så underbara människor dagligen.

För att locka fler äldre till träningslokalerna har hon tänkt även på den sociala biten. För seniorerna anordnas något som kallas för seniorfika och ibland arrangeras även seniorevent.

– Det är dagar att minnas, säger Frida tacksamt. De dagarna är fyllda med skratt, glädje och gemenskap.

 

Helhetshälsa


Det sägs att den som tränar tre gånger i veckan kan bromsa det biologiska åldrandet med ungefär tio år. Kroppsrörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Med åren blir det alltmer viktigt att regelbundet träna balansen. Träning ökar din rörlighet och balans, som minskar risken för fallskador och benbrott. Styrkan i musklerna är en färskvara. Musklerna blir svaga om du inte använder dem.

För att bibehålla muskelmassa bör du styrketräna ett par gånger per vecka. Du kan arbeta med flera av kroppens stora muskelgrupper genom att till exempel gå i trappor, göra uppresningar från sittande, stående tåhävningar eller lyfta matkassar. All sorts rörelse räknas, se därför till att få in mer tillfällen att röra på dig i vardagen. Du kan exempelvis promenera (hoppa av bussen en hållplats tidigare/parkera bilen längre bort), gå i trappor (istället för att ta hissen/rulltrappan), jobba i trädgården, städa eller skotta snö.

– Fokusera på en sund livsstil, säger Frida Knutsson. Själv är jag som Skalman i Bamse och behöver äta regelbundet, även frukost och mellanmål. Och jag behöver sova 7-9 timmar per natt.

Frida får träning när hon instruerar och i början av 2019 tränade hon cykling tre gånger i veckan, inför Vätternrundan (på 30 mil!).

– Det har blivit mycket racer. Sen tränar jag crossfit, när jag hinner.

– När du tränar ska du alltid utgå från dig själv och din kropp, poängterar hon. På ett Mobility-pass kan du råka stå jämte någon som har elitbakgrund i gymnastik. Den personen har en helt annan kroppskontroll än de som precis har börjat.

Frida Knutsson gör ofta aktiviteter utomhus tillsammans med familjen. Hon åker gärna på golfresa med sin kille och spelar golf en hel dag.

– Jag tycker också att det är kul att vara i Branäs en helg och åka skidor. Att aktivera sig och sen slappa på kvällen. Det är så gott! Jag gillar den kombinationen.

– Ta gärna med dig träningen ut och njut i solen, uppmanar Frida.

Artikeln är skriven före coronapandemin. Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens råd och träna säkert. Vi hoppas på bättre tider framöver. Ta hand om dig!

 

Det här är Frida

Ålder: 31 år.
Bor: Växjö.
Familj: Sambon Niclas och dotter på 3 år.
Gör: Är delägare på Växjö träningsfabrik samt arbetar på BeFair som friskvårdsansvarig och är samordnare på anläggningar i Skåne och Småland. Frida är instruktör inom bland annat mobility, spinning, core samt crossfitinspirerad träning.
Bakgrund: Hälsovetare, personlig tränare och idrottskonsulent. Har arbetat som dietföreläsare på Smålandsidrotten samt fitnesscoach på Smålands Ishockeyförbund.
Brinner för: Att få människor i rörelse.
Ett favoritcitat: ”Jag är inte överviktig eller underviktig. Jag är jätteviktig! Precis som du!”
Hemsida: www.befair.se och www.vaxjotraningsfabrik.se
Kontakt: frida.knutsson@befair.se eller ring till BeFair på 010-177 44 11.

 

Mobilitetsövningar

Redskap: Kvastskaft. (Vid axelproblem använd istället ett långt gummiband som du håller sträckt.) Tränar du inomhus så släck gärna ner taklampan, tänd ljus och spela lugn instrumental musik.

Rotation i överkropp:

Stå höftbrett. Håll i kvastskaftet bredare än axelbrett. (Använder du gummiband håll det sträckt.) Håll pinnen/gummibandet med sträckta armar mot taket, sträva efter raka armbågar. Slappna av i axelpartiet och i käkarna. Rotera sedan överkroppen i cirklar. Fäll överkroppen framåt, åt ena sidan, jobba bak och kom fram igen på andra sidan. Viktigt är att du håller höften stabil, så den inte “gungar med”. Rörelsen sker enbart i överkropp. Ta långa djupa andetag medan du arbetar. Hitta ditt tempo och mjuka upp kroppen i din egen takt. Gör cirkeln åtta gånger åt ena hållet, byt sedan håll.

Sidotöjning:

Rörlighetsövning sidotöjning
Sträcker ut sidan av kroppen och ökar rörligheten i rygg samt magmuskulaturen.

Stå höftbrett. Håll i pinnen/gummibandet axelbrett på samma sätt som i förra övningen, med sträckta armar mot taket. Slappna av i axlarna, så de sänks ned långt från öronen. Sträva efter raka armbågar. Vicka hela överkroppen åt ena sidan, så långt du kan. Kom tillbaka till ursprungspositionen och vicka sedan till andra sidan. Kroppen ska bara luta sidledes, varken framåt eller bakåt. Bröstet pekar fortfarande rakt fram och fötterna står stadigt mot marken. Välj själv vilket tempo du vill hålla. Om du vill jobba från sida till sida lite snabbt, eller om du vill stanna och sträcka ut i de yttersta lägena.
Vicka åt vartannat håll, totalt sexton gånger.

– Det kan knäppa och knaka lite i ryggraden, säger Frida Knutsson, som skapar Mobility-pass på BeFair. Det är ingen fara. Det är bara ett tecken på att kroppen behöver mer av övningen. Det ska däremot absolut inte hugga någonstans.

Nyttiga aktiviteter


Det är bra att träna kondition, balans och muskelstyrka. Vardagsmotion som promenader eller cykling kräver ingen uppvärmning och risken är liten att du ska skada dig. Rekommendationen för dig som är vuxen är att du rör dig minst 150 minuter varje vecka i måttlig intensitet. För att den fysiska aktiviteten ska ha effekt behöver du bli varm och få upp pulsen och andhämtningen. Lyssna på vad kroppen klarar av. Avbryt om någon övning gör ont. Testa då en annan övning istället.

Rör du dig med så kallad hög intensitet, vilket innebär en ännu mer tydlig ökning av puls och andning, behöver du röra dig minst 75 minuter i veckan.

Barn och ungdomar rekommenderas minst 60 minuter fysisk aktivitet dagligen på måttlig till hög intensitetsnivå.

Kom ihåg att alltid dricka ordentligt med vatten vid träning.

Fysisk aktivitet minskar risken för:

❤ Psykisk ohälsa, till exempel depression och demens.

❤ Hjärt-kärlsjukdomar, till exempel högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke.

❤ Metabola sjukdomar, till exempel typ 2 diabetes och fetma.

❤ Cancer, till exempel tjocktarmscancer och bröstcancer.

❤ Fall och benbrott, till exempel höftfraktur.

Källa: 1177 Vårdguiden 

 

Om BeFair

BeFair, eller Fair Utveckling AB grundades 2016 med affärsidén att driva bad- och friskvårdsanläggningar. Första verksamheten startade 2017. BeFairs värderingar i relationer med kunder och uppdragsgivare är att vara: schyssta, motiverade, kvalitets- och kostnadsmedvetna samt utmanare. ”Vi vill och kan förbättra människors liv och hälsa.” Utveckling är ett ledord. ”Vi lyssnar noga på kunder och uppdragsgivare för att kunna veta att vi erbjuder verksamheter anpassade för deras behov och önskemål, idag och i framtiden.” Att få fler att besöka simhallarna och ägna sig åt friskvård och sociala aktiviteter är BeFairs spetskompetens.
Källa: www.befair.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.