Shama Persson: Att inte vilja leva är det värsta tillstånd jag upplevt

Vi föds in i livet med en helhet. Sedan händer saker, ofta ofrivilligt. Idag får statistiken oss nästan att tro att det är normalt att vara deprimerad, menar Shama Persson. När det självklara är att vara trygg, lycklig och må bra! Hon har försökt att ta sitt liv tre gånger, men det var inte meningen att Shama skulle dö. Meningen var en annan. Hon skrev en bok som kan rädda liv.

Text: Madeleine Walles
Foto: Johan Ander

Hon är så vacker, med långt ljust hår som ramar in ett leende ansikte. Hennes röst är varm och fylld av insikt. Men hennes ord handlar om mörker:

– Ingen människa ska behöva hamna i djup depression dit ljuset inte når. Ingen! Inte din värsta fiende, inte ens mördare eller pedofiler.

Shama Persson må ge intryck av en späd ros, men hon vet allt om hur fruktansvärt det är när livet blir så svart att bara döden återstår. Tre gånger har hon försökt ta sitt liv.

– Men jag har insett nu att meningen med min tid på jorden, är inte att jag ska ta livet av mig, säger hon stilla. Jag har blivit öppen för att det även i svåra stunder är något större som är med mig, vakar över mig. Det ger mig ro och större möjlighet att klara livets utmaningar.

Ju mer vi lär oss om depressioner, desto bättre kan vi ta hand om oss själva när de drabbar oss. Och undvika dem, förtydligar hon.

– Nu är jag min egen ängel, jag ser om mitt hus och har lärt mig att leva väl. En dag i taget.

Ljuset flödar in i lägenheten vid Karlaplan mitt i Stockholm, ett hem med de tre hundarna Sam, Henry och Charlie som Shamas närvarande familj. Vardagsrummet är fullt med gröna växter, som en liten djungel. Här bor en människa som älskar naturen, det vackra. Och som idag älskar även ljuset.

I sin hand håller Shama boken hon skrivit och som just kommit ut – Kantstött & väldigt värdefull. Hennes egen handbok i att överleva när livet är en mardröm. Förhoppningen är att den även kan bli en handbok för andra.

Det var först när Shama blev ärligt medveten om sina depressioner som hon kunde göra något åt dem och djupdyka i ämnet självmord. Förstå att det hon gjort mot sig själv, mot andra, var en konsekvens av livet. År av missbruk och känslan av utanförskap.

Svårt att få hjälp

Att inte vilja leva är det värsta tillstånd hon upplevt och hon vill att vi alla ska göra vad vi kan för att ingen ska behöva hamna där.

– Jag vill sitta i alla tv-soffor. Synas och finnas. Mitt mål är att bli så känd att jag kan göra skillnad, säger hon övertygande.

– För när jag åter blev deprimerad i april 2020, mitt i arbetet med boken, insåg jag att det inte fanns någon plats dit jag kunde gå. Det fick mig att tänka att då får jag väl öppna det! En sådan plats måste finnas. Ett mentalt hälsocenter med läkare, provtagning, planering, yoga, meditation, tolvstegsmodellen. Vägledning till rätt kost, gemenskap och föreläsningar. En plats där det på ett hållbart sätt går att få hjälp. Det är – i förlängningen – syftet med boken. Men först handlar det om att rädda liv!

Shama suckar och säger att lika självklart som att varje stort sjukhus har en onkologisk avdelning där cancerpatienter kan få hjälp, borde det vara att där finns hjälp för den som är självmordsbenägen.

– Jag har en kompis vars son försökt ta sitt liv vid fem tillfällen, men han har skickats hem varje gång. Vad ska en förälder då ta sig till?

Den enda hjälp Shama själv fått via vården är en diagnosticering så att hon kunde medicineras rätt. Vilket, poängterar hon, har varit en väldigt god hjälp.

– I övrigt har jag mest, när jag kommit in till psyket akut, fyllt i formulär med frågor av typen ”Har du ryckt benen av insekter?”, ”Har du mobbat?”… Det känns väldigt kränkande i den stund när jag inte vill leva, att fylla i formulär där jag ska svara på om jag varit ett elakt barn.

20211101-Shama-2000.jpg

Självmordsbrev till barnen

Shamas liv har, sedan barndomen, fyllts av mörker. Hennes föräldrar hade svårt att ge kärlek. Hon upplevde ett ständigt utanförskap och som brådmogen tonåring missbrukade hon inte bara mat och killar utan även alkohol. Hon har levt med hot och svek. Ständiga besvikelser. Men också upplevt lyckan i att bli mamma och för första gången känna riktig kärlek. Då när hon som 21-åring tittade in i den nyfödda dotterns ögon.

Kärleken fann hon även hos Stefan, den första manliga famn hon kunde vila trygg i. Ända tills hans kolleger en dag stod i Shamas hall, i sällskap med en präst, och berättade att Stefan var död. Omkommen i en flygolycka. Året var 1993 och några månader senare gjorde Shama sitt andra självmordsförsök, en sen kväll efter att hon hållit kalas för sina två barn på tre och fem år. När alla gästerna gått hem och barnen åkt till sin biologiska pappa, svalde Shama en stor mängd sömntabletter och skrev ett avskedsbrev till sina små. Hon kände att nu klarade hon inte en enda dag till utan ljus.

Men det var inte menat att hon skulle dö. Den här gången, precis som vid det första, trevande självmordsförsöket som 19-åring, skulle hon bli upptäckt i tid och få vård. Det var på psyket Shama sedan hade sin första övernaturliga, oförklarliga upplevelse.

– En månad innan Stefan dog hade han gett mig ett dykarur. Jag har alltid varit livrädd för vatten, Stefan ville hjälpa mig hantera det och föreslog att jag skulle ta ett dykarcertifikat.

– Jag var så fäst vid klockan jag fått av honom att jag aldrig tog av den. Den satt på min arm även när jag var inlåst på sjukhuset. En dag kom mina chefer på Luftfartsverket, där jag jobbade som flygledare, för att diskutera med min psykiater och mig om jag skulle kunna återvända till jobbet.

Shama satt vid det stora bordet i konferensrummet när hon hörde en duns i golvet. Hon tittade ner och såg en metallbit, något större än en femkrona, och kände att det skavde på armen. Baksidan av klockan hade ramlat av! En omöjlighet, eftersom den var ditskruvad med sex skruvar.

– Jag insåg att någon var med mig, men undrar fortfarande hur det gick till. Skruvarna hittade vi aldrig!

På en retreat ett antal år senare fick hon sin första kontakt med Gud.

– Jag låg på golvet och grät, frågade Gud: ”Varför har du övergivit mig?” Och fick till svar: ”Jag har aldrig övergivit dig, du har bara inte sett mig.”

Hon nickar stilla. Så är det. Hon hade inte sett. Under en ceremoni vid denna retreat fick hon namnet Shama, som betyder ljus. Med budskapet att leva i sin egen sanning.

– Först var jag lite chockad, skulle jag vara ett ljus? Det var inte alls så jag sett på mig själv. Men sedan 14 år är Shama mitt namn.

Första delen i Shamas bok är berättelsen om hennes liv.

– Jag började skriva, i terapeutiskt syfte efter mitt senaste självmordsförsök 2015, när jag funderade över vad det är för fel på mig som ”gör det”, och inte bara tänker … Jag började se orsak och verkan.

I läkningsprocessen började Shama få struktur och fann den starka medvetenheten om att aldrig mer hamna i självmordstanken igen. Inte hon. Helst ingen annan heller. Det skulle bli bokens budskap. Att lyfta problemet att vi tar hjälp alldeles för sent. Biter ihop. Fortsätter stressa, sova dåligt, uppehålla en fasad … Tills det är kört.

– Vi får aldrig normalisera att må dåligt, vara stressad och bli utbränd.

Just därför är andra halvan av boken fylld av svar. Kloka och välformulerade svar på frågor som många bär på. Citat som känns självklara. ”Alla har rätt att känna sig trygga, älskade, inkluderade och lyckliga – speciellt de som kämpar med sin livsgläjde, sin självkärlek och sin självkänsla.” Boken är för dem. Och några till. Shama vill att den som läser det hon skrivit, ska dela med sig till någon annan. Då blir hon glad.

”Ditt liv är värdefullt, du är värdefull! Depressionen har tagit dig som gisslan, du kan inte längre se klart vad som är sant” skriver Shama i boken och lägger till att de flesta drabbas av en eller flera kriser under sitt liv. Det hör liksom till livet – att vara människa. Men hur vet man då att det är en depression?

– Tro mig när jag säger att om du är låg, trött, sover dåligt, känner dig värdelös och har ångest så är du troligen deprimerad, svarar hon. Det är inget fel på dig som person, du är bara lite sjuk. Och ju förr vi fattar att detta inte är ett normalt tillstånd, desto bättre. För det finns hjälp att få!

Hjälpen handlar mycket om att stärka kärleken till sig själv, menar Shama. Genom att agera som att du är en person värd kärlek, kan du sakta programmera om dig själv. Du ska göra det som är bra för dig, vara snäll mot dig. Övertyga dig själv om att du är värd att älska.

20211101-Shama-1500.jpg

Älskar sitt lilla jag

Shamas egen devis lyder ”En bra sak i taget”. Det är så hon lärt sig komma tillbaka från mörkret. En bra sak i taget. Som att köpa färskt bröd från bageriet, se fram emot den goda koppen kaffe till frukost. En bra sak och en dag i taget tills du börjar ana ljuset. Och släppa livets alla måsten.

– Vi måste ingenting, säger Shama bestämt. Tänk efter, vem är det som säger att du måste?

För första gången på dryga tre decennier tillåter hon sig att ta plats, sätter sig själv före andra och har gjort saker hon aldrig trott att hon skulle våga – skapat en podcast, blivit influencer, föreläser och jobbar som underklädesmodell!

– Idag tycker jag väldigt mycket om mig själv, jag älskar framför allt lilla jag och känner kärlek när jag ser mig själv i fantasin eller på kort. Vilken fin unge! Det är fantastiskt att mitt vuxna jag inte kontrollerar mig längre och säger vad som är rätt och fel.

Det här är Shama

Bor: I Stockholm.
Ålder: 54 år.
Familj: Fyra vuxna barn, ett barnbarn, hundarna Henry, Sam och Charlie.
Aktuell: Med boken Kantstött & mycket värdefull, finns även som ljudbok inläst av Shama själv.
Gör: Föreläsare, influencer, modell.
Andlighet för mig: Frid.
Motto: ”Älska dig själv så ramlar allt annat på plats. Bekräfta dig själv i stället för att nedvärdera dig själv. Tänk att det ska vara så svårt!”
Hemsida: www.shamapersson.com
Instagram: shama_persson

9 tecken som kan tyda på depression!

Enligt psykiatrin är du deprimerad om minst fem av följande påståenden stämmer in på dig och det har pågått i minst två veckor. Shamas råd är att redan om tre eller fyra saker stämmer, kan det vara läge att se över ditt liv!

  • Jag känner mig låg, ledsen, irriterad eller arg.
  • Jag har tappat glädjen för sådant jag gillar att göra.
  • Min sömn har förändrats.
  • Jag har gått upp eller ner i vikt.
  • Jag har svårt att koncentrera mig.
  • Jag har mindre energi än vanligt.
  • Jag känner mig mer rastlös eller trögare än vanligt.
  • Jag är full av negativa tankar.
  • Jag har tankar på självmord.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.