Sömn – vår osynliga välgörare

Efter en god natts sömn kan man nästan känna sig som en ny människa, med gott om kraft att möta dagens utmaningar och äventyr. Den känslan kan vi alla längta efter ibland om vi har sovit dåligt. Så vad kan man göra för att sova gott om nätterna? Näras bloggare Katinka bjuder här på 12 enkla tips som ger de bästa förutsättningarna att låta både kropp och knopp återhämta sig genom den välgörande sömnen.

Text: Katinka Wallner
Foto: Shutterstock

Händer det att du ligger vaken om nätterna och snurrar i sängen? Du svettas, funderar, tankarna rusar runt, runt och du blir alltmer desperat och tänker: ”Jag måste sova nu, jag ska ju upp tidigt imorgon!”

Du är stressad och hjärtat bankar men själva tanken på sömn och att du måste sova gör dig bara ännu mer stressad och sömnlös. Det verkar lönlöst!

Kanske tillhör du dem som alltid somnar snabbt men sedan vaknar mitt i natten och snurrar runt? Eller tillhör du den kategori som alltid har svårt för att somna?

Eller tillhör du dem som sover gott men alldeles för lite? Du vaknar tidigt, tidigt i gryningen och undrar varför i hela friden du inte bara kan sova lite längre? Kroppen skriker ju efter sömn!

Lugn. Du är inte ensam. Många människor delar sin sömnlöshet med dig och lika många är stressade över den.

Tyvärr hjälper det ju inte att stressa upp sig över den, det blir ju som bekant bara värre, så i denna artikel ska vi istället fokusera på vad du kan ändra i ditt liv så att du får möjlighet att sova gott. Lite nytt tänk, ny inspiration, en helt främmande infallsvinkel och vips sover du gott som en bebis om nätterna igen.

Lycka till med din sömn!

1 Hur lever du ditt liv dagtid? Är det många åtaganden? Se över vad du kan dra ner på. Inse att om dagarna är fyllda av stress kan du inte gå direkt från en stressfylld kropp till en avslappnad som somnar direkt. De situationer du har  handskats med under dagen men inte hunnit ge den eftertanke som behövts, tar hjärnan lätt med sig i sängen på kvällen och gör dig sömnlös. Du behöver tid till nedvarvning. Du behöver se över hur du fördelar din tid under dagen. Detta är ditt liv och bäst städat skrivbord vid livets slut vinner inte!


2 Skippa tekniken på kvällen. All teknik i form av datoranvändande, telefon, tv, surfplatta eller smartphone stimulerar hjärnan. Det tar tid att gå ner i varv. Lägg därför ifrån dig alla tekniksaker minst två timmar innan sängdags. Bestäm ett klockslag när det är teknikpaus och håll det. Ersätt tekniken med en lugn och skön kvällspromenad, läsa en bok, umgås med familjemedlemmar eller ligga på soffan och titta upp i taket och göra ingenting. Detta är välgörande för hjärnan! 


3 Skratta! Avsluta gärna din teknikperiod med att se ett roligt Youtubeklipp, en film som får dig att skratta, prata med någon som får dig att skratta, eller dra dig till minnes något tillfälle då du skrattade så att tårarna rann. Skratt löser upp djupa spänningar i kroppen och får dig att sova gott. 


4 Hur ser det ut i ditt sovrum? Finns där kanske en dator, papper och dokument som är arbetsrelaterade, räkningar eller annat som påkallar din uppmärksamhet? Alla ting du omger dig med har sin egen energifrekvens som skapar olika känslor i dig såsom stress, upplevelser av otillräcklighet, spänning, kreativitet eller kanske till och med rädsla. Plocka bort allt som inte hör ihop med sömn och avspänning ur ditt sovrum.


5 Hela idén om tv-tittande i sovrummet är också helt galen och förstör definitivt din sömn. Om du ser på något spännande precis innan du sluter ögonen tar du med dig all denna stress in i dina försök att sova. Sovrummet ska vara en plats för vila. 

6 Sätt gärna en bild på väggen mitt emot sängen eller där du lätt ser den som påminner dig om vila, avslappning och sömn. Det kan vara en rogivande naturbild, ett foto på Buddha, eller en vacker bild på någon som sover. Allt som relaterar till sömn påverkar dig! Tänk även på att ha lugna harmoniska färger på dina väggar, lakan och i inredning.


7 Tvätta fötterna! Detta kan låta som ett galet tips men faktum är att när vi tvättar fötterna innan sänggåendet rensar vi också bort dagens energi ur systemet. Det är så skönt och är något som fungerat för mig i flera år. Lite snabb avspolning med ljummet vatten räcker och man sussar gott hela natten. 

8 Undvik att prata i telefon om kvällen. Om du lyssnar till andras problem innan du ska sova eller planerar en spännande träff går definitivt stresshormonerna igång. Kvällen är en tid för dig själv som du är värd!


9 Meditera, meditera, meditera! Meditation är det absolut bästa sättet att gå ner i varv på och hjärnan blir redo för den djupvila och sömn den så väl behöver. Lyssna till guidade meditationer eller sitt bara och lyssna till dina egna andetag. Du behöver
inte ens sitta länge, det är bättre med fem minuter än inga minuter alls. Det viktigaste
är att göra en rutin av ditt mediterande. Bestäm ett klockslag då du mediterar varje
kväll, till exempel klockan sju. 

10. Om du vaknar mitt i natten eller tidigt på morgonen, sätt inte på mobilen eller börja kolla mejlen. Sätt dig istället rakt upp i sängen, palla upp en kudde bakom ryggen så du sitter bekvämt men rak i ryggen och meditera i några minuter. Bestäm dig för ett mantra, till exempel ”Andas in – andas ut”, och lägg dig sedan ner och slumra sött igen. 

11. Ligger du vaken och har svårt för att somna eller somna om? Prova ett mantra: ”Jag sover nu lugnt, djupt och ostört hela natten” eller ”Jag sover nu gott och vaknar helt utsövd”. Skapa en mening som fungerar för dig och kör den i huvudet – tills du somnar. 

12. Visualisera! Föreställ dig att du lägger dig på ett rosa moln som för dig bort på himlen och vidare ut till ett kärleksfullt drömland, eller använd en annan bild
som ger harmoni för dig, antingen en verklig bild eller en bild du bär inom dig.

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.