Surt och sunt

Fermentering är en skön trend och det säljs kimchi (koreansk kålsallad) och kombucha (asiatiskt hälsote) som aldrig förr. Det här är en väldigt tarmvänlig trend.

Foto: Shutterstock

Fermenterad, alltså syrad och jäst, mat och dryck innehåller mjölksyrabakterier som påverkar kroppen positivt. Forskning visar att vi får mindre inflammation i kroppen och lättare kan hålla vikten.

Fermentering är en gammal konserveringsmetod och nätet vimlar av informativa sajter och videofilmer för den som vill prova själv. Men fermenterade matvaror är inte bara jästa grönsaker och yoghurt, utan även surdegsbröd, misosoppa och – tro det eller ej – choklad!

Nya Nära - i butik nu!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.