Tantrasex: Närhet på lika villkor

Att älska på ett tantriskt sätt kan hela både kropp och själ. En väg till mer tillfredsställande sex oavsett om du just träffat din partner eller om du levt i en relation i många år. Tantra uppmuntrar till att se varandra – och att se dig själv. Vara öppen och kunna ge och ta med både ömhet och intensitet.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Sex och andlighet – hänger det ihop? Absolut. Och nyfikenheten på tantrasex ökar, det visar intresset för kurser som hålls runt om i landet.

Myter om tantra
Det finns fördomar om att man måste ägna sig åt näst intill akrobatiska ställningar. Men de som utövar tantra i Sverige skakar på huvudet och menar att det inte alls handlar om det, utan mer om att skapa tillfällen, att ta sig tid för varandra. Koppla gärna bort allt som stör, stäng av telefonen och omvärlden för att till hundra procent ägna er åt varandra.

En annan myt om tantra är att det är en lössläppt form av sexualitet då den uppmuntrar till att göra oss fria från skuld och skam i sexakten, signalerar att vi kan ha olika partners. Men det är helt fel hävdar tantrans förespråkare som tvärtom menar att det är viktigt att hålla sig till en och samma partner eftersom det handlar om att bygga upp en närhet och intimitet för att kunna mötas på det tantriska sättet. Att det först och främst innebär att möta sig själv, för att sedan bli beredd att möta sin partner. Ja, när vi tillåter oss att vara i livet och ser det som den härliga gåva livet verkligen är – på alla plan – då njuter vi. Även av sex.

Skillnaden mellan ”vanligt” sex och tantrasex kan kanske enkelt förklaras med att det inte finns något mål när man ägnar sig åt tantra, man älskar på det sätt som känns bra och avslappnat. Får man inte utlösning så är det helt okej, då har närheten varit en njutning i sig.

 

Kärleksmeditation ger närhet
Ett sätt att träna sig i total närvaro i tvåsamheten är att sitta mitt emot varandra och se varandra i ögonen i en form av en stilla kärleksmeditation. Det skapar en viktig och bra närhet.

Andas gemensamt
En annan övning kan vara att andas tillsammans. Sitt mitt emot varand- ra i sängen, känn in hur din partner andas och försök att själv andas så att ni kommer i fas med varandra. Var närvarande i nuet, precis som vid en meditation, bara uppfylls av er gemensamma andning.

Prata med varandra
Viktigt är också en öppen dialog om hur du upplever sexakten, vad du vill. Öppenhet och ärlighet är nycklarna i tantra, precis som känslighet, närhet och att visa uppskattning. Låt din stund med tantra bli ett möte både i den sexuella upphetsningen och i den finstämda, kärleksfulla känslan.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.