Unna dig lyxvaran tystnad!

I tystnaden, stillheten, tar du klivet in i en ny tillvaro. Din inre värld. Bjud dig själv på denna spännande resa! Ta med barn och vänner. Upplev den tillsammans. Stillheten är ett bra sätt att lära känna den du verkligen är och finna vägen till glädje och ny energi.

Foto: Shutterstock

Stillhet. Smaka på ordet. Säg det tyst för dig själv och fundera över vilka känslor det ger dig. Troligtvis framkallar ordet stillhet sköna associationer, något som du längtar efter, därför du vet att det får dig att må bra.

Stillhet har blivit en lyxvara. Stillhet och tystnad är så sällsynt idag att vi får jobba lite extra för att nå dit. Ta oss i kragen, resa iväg, boka in tid i almanackan…

Ändå är stillhet det kanske mest självklara för att vi ska orka prestera, bli glada och lyckliga själar, kunna finnas där för andra och vara vårt bästa jag.

På Köpingebro skola utanför Ystad får skolmaten, enligt en elevenkät, högsta betyg. Och visst lägger kocken Mats Nilsson ner både hjärta och själ i maten som lagas i skolans mat. Men han tror ändå att det är andra faktorer som påverkar att eleverna är så positiva, berättar han i en artikel i Ystads Allehanda.

I skolmatsalen läggs det vikt vid att pynta borden med blommor så att miljön blir både inbjudande och trivsam. Men framför allt tror Mats att nöjdheten beror på stillhet.

När eleverna i årskurs fem och sex tagit för sig av dagens lunchmat, ringer en liten klocka. Detta är signalen till att det är dags för fem tysta minuter. Denna stund av stillhet infördes för att eleverna skulle komma ner i varv och lägga sitt fokus på maten som serverades. Något som respekteras – och fungerar jättebra!

Ja, vägarna till stillhet är många och här ger dig här några enkla tips att nå dit.

Låt barnen stilla sig
Barn tycker det är skönt att lugna ner sig ibland, det blir en skön avkoppling från stoj och lek. Så om du arbetar med barn, eller har egna barn eller barnbarn, välj då stunder när ni tillsammans går in i stillhet.

Dämpa belysningen i rummet, tänd levande ljus och använd ett instrument eller en klocka för en given signal då ni tillsammans dämpar rösterna. Be barnen berätta om vad som får dem att må bra, vad de drömmer om, vad känslor är. Kanske kan ni ge varandra lite massage i axlarna.

Det finns speciella meditationer för barn och det är skönt att lyssna tillsammans. Sitt med benen i kors på golvet, blunda och lägg händerna på knäna. Prova några enkla yogaövningar som passar alla åldrar.

När signalen sedan åter plingar, kan stillheten avrundas med en sång eller en stunds sagoläsning. Detta kommer att bli stunder som barnen lär sig älska och längta till.
 

Vandra i tystnad
Att pilgrimsvandra är en form av stillhet som gett inre frid genom århundraden. Idag har denna form av vandring blivit stort igen. Allt fler söker en paus i vardagen, då kroppen får jobba men huvudet får vila. Det är också ett sätt att bejaka sitt sökande efter andlighet, en form av mindfulness och meditation.

Numera kan legitimerad vårdpersonal skriva ut vandring på recept! Det gäller till exempel vandringar längs den 40-årsjubilerande Skåneleden. I Skåne bor 90 procent av befolkningen i städer och vistas därför inte ute i naturen i samma omfattning som man gjorde förr. Då har det visat sig att denna form av medicinering blivit ett gott alternativ när traditionell västerländsk sjukvård inte räcker till.

Det behöver inte vara en pilgrimsvandring du ger dig ut på, njut av allt vackert som finns runt om i naturen. Din promenad kan vara kort eller lång, låt orken styra. Men bestäm dig gärna för en tyst vandring, utan vare sig prat eller ögonkontakt. Du kommer att upptäcka att det blir så mycket enklare för dina sinnen att ta in naturen.


20190327StillhetB800.jpg

Måltid utan mobil
När vi samlas runt matbordet är det tänkt som en stund av gemenskap. Någon har lagt tid och kärlek på att laga maten som serveras och den är därför värd all vår uppmärksamhet när vi äter. Detta är en stund då vi är tillsammans. Och det bästa tillfället att prata med varandra.

Så låt mobilerna vila. Lägg dem i en korg och låt dem stanna där tills måltiden är avslutad. Ge alla runt bordet tillfälle att berätta om något bra som hänt under dagen. Och lyssna! Tänd gärna levande ljus, se till att samtalsnivån är behaglig. Svordomar, höga ord och bråk är förbjudet under denna stund i stillhet.

En korg för insamlade mobiler borde även finnas på restauranger, och det börjar komma! För självklart har vi gått dit för att vi vill njuta av maten och servicen, ses och prata med varandra. Inte stirra ner i telefonen. Nej, låt varje matstund bli en pratstund.

Fika med kvalitet
Vi svenskar älskar att fika, och det är verkligen ett sätt att koppla av och få ny energi. Gott kaffe eller te och en smaskig hembakad kaka – det är toppen. Och ska vi njuta av det goda vi har framför oss, är det en fördel om vi samtidigt får gå in i lite stillhet.

Kanske ska nästa fikastund ske på landet? Ta en tur ut till ett mysigt litet ställe där allt det goda lagats med hjärtat och serveras med naturen som närmsta granne.

Eller packa en korg med goda mackor och varm dryck och leta upp en bänk vid havet eller i en park. Ta med några sköna sittdynor så att du inte blir kall om rumpan.

Lyssna på tystnaden. Känn dofterna. Den friska luften. Och allt det goda som under fikastunden kittlar dina smaklökar. Det har garanterat aldrig smakat bättre!

Stillhet i lurarna
Om du nu inte vill ha total tystnad, men ändå stillhet, finns det gott om appar att ladda ner till din mobiltelefon. Meditationer och rogivande ljud, lugnande låtar för barn, gregoriansk sång, avslappnande musik och mycket mer.

Du kan också göra din egen spellista med lugna, sköna låtar som du vet får ner din puls och gör dig varm och behaglig till mods.

Men ibland är det också skönt att lyssna på tystnaden. Plötsligt kommer du att upptäcka att det enda ljud du hör är dina egna hjärtslag.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.