Änglamediet Birkan Tore om sitt första möte med en ängel

Att änglarna finns runt oss är det många som är övertygade om. Själv var Birkan 26 år innan han började tro på änglar. Idag jobbar han med dem varje dag.

Text: Madeleine Walles
Foto: TV4, Madeleine Walles

Birkan Tore har en stor publik i Sverige. Och lyckan var stor hos många när han äntligen fick ett helt eget tv-program, ”Räddad av änglar”.

Reaktionerna på Näras Facebook var översvallande. Så mycket kärlek till Birkan. Och så stor tacksamhet över att han lyfter fram ett ämne som många känner igen. Detta att en stor och mäktig kraft ofta griper in i rätt ögonblick och räddar någon, eller många, till livet i en farlig och utsatt situation.

Det vi kallar änglavakt.

– Änglarna är här för att skydda oss och vägleda oss, säger Birkan. De är här för att hjälpa oss. För vi har alla skyddsänglar. Alla! Minst en.

Han förklarar att änglarna dyker upp när vi är i fara. Kanske lyfter de oss där och då för att undvika ett till synes oundvikligt möte med något som kommer att skada oss. Eller knuffar oss från den farliga platsen. Det är många som känner igen sig i hans beskrivning. Många som lever med minnet av en oförklarlig änglainsats.

Tv-kanalen Sjuan, som sänt ”Räddad av änglar”, har en stor och trogen tittarskara när det gäller program inom den andliga genren. Och har märkt att det tabu som funnit – om att tro på saker som inte vetenskapligt kan bevisas – är på väg att suddas ut. Birkans program tar avstamp i dramatiska händelser med en lyckosam utgång. Lyfter fram svenskar som överlevt med en hårsmån. Mirakel som inte riktigt kan förklaras på något naturligt sätt.

I tv-programmet har vi kunnat se hur änglamediet Birkan Tore körs till den plats där en olycka ägt rum. Han känner in, utan att ha fått någon som helst information om vad som hänt där eller vem som drabbats. Han har bara förnamn på den eller de han senare ska träffa för att diskutera det som hänt.

Ändå är han så pricksäker i allt han får till sig att man får gåshud. Han känner in väderlek, temperatur, fysisk smärta, rörelser… Han ser andar som varit på platsen för att hjälpa. Han ser enstaka änglar – ibland även stora grupper av änglar som hjälpts åt – för att rädda liv.

Det är starka bilder. Fruktansvärda olyckor. Hemska, traumatiska minnen. Men också mycket, mycket kärlek.

Birkan Tore och Robert Stafsing.Birkan tillsammans med Robert Stafsing som har räddats av änglar.

Och framför allt så kan Birkan förklara för de inblandade. Dels vad som hände i samband med olyckan. Men kanske framför allt vad som hänt med dem efteråt. När de haft utomkroppsliga upplevelser eller ”drömmar” om overkliga möten som plötsligt känts alltför verkliga. Om intuition och känslor som förändrats. Och en ny insikt om livet.

– Varje program, varje möte, tar all min energi, förklarar Birkan. Är det värt det? Ja, det är det!

– Jag känner mig väldigt glad. Välsignat utmattad.

Jag får chansen att intervjua Birkan när han är i Stockholm. Jag hittar inte så bra i huvudstaden så jag ringer Taxi Stockholm och bokar en bil. Bolaget har 4 500 taxichaufförer. När jag sitter i baksätet sneglar jag mot chaufförens legitimation som sitter på förarpanelen. Chauffören heter Bircan.

Hur stor är sannolikheten?

Gåshud. Igen.

Mötet med änglamediet blir lika varmt och trevligt som jag trott. Han har nära till skrattet. Han pratar engagerat och mycket.

Den vanligaste kommentaren jag får när jag pratar med människor om Birkan Tore, är att han är en ängel.

Ja, jag tror faktiskt det.

 

– Birkan, tror du att fler svenskar kommer att tro på änglar efter att de sett ”Räddad av änglar”?
– Jag vet inte, ärligt talat. Min tanke har aldrig varit att jag ska övertyga människor. Jag är lärare, det är mitt kall. Jag vill se världen som ett klassrum där jag kan berätta att änglarna finns för att hjälpa oss. Jag vill få människor att öppna sina hjärtan, ta in känslan i bröstet och våga lita på den. Våga be till änglarna.

– Jag vet att många människor kopplar änglar till religion, och jag kan förstå att vissa vill ta avstånd från dem just för att de tror att man måste leva på ett visst sätt om man accepterar änglar. Men änglarna dömer ingen. Oavsett om du tror eller inte, oavsett vilken religion du tillhör, så kommer änglarna att jobba med dig. De är inte låsta till en religion. Så se dem bara som - änglar!

– Jag brukar säga att det skadar ju aldrig att be till änglarna. Vi behöver all hjälp vi kan få. Speciellt i dessa tider!

–Det är viktigt att vi kan känna hopp.
– Ja, och det finns hopp! Jag ser själv mycket på nyheter och matas med allt elände och all oro som finns runt om i världen. Men det är viktigt att tänka på att i och med att vi blir medvetna om vad som är fel, så kan vi göra något åt det. Förr var till exempel korruption mycket mer undangömt, nu lyfts det fram i ljuset och då kan omvärlden agera. Medvetenheten kommer att göra jorden en till en bättre plats.

–När kommer det att ske?
– Från nu och fram till år 2032. Vi har chansen under den här perioden att skapa en ny ”golden age”, förändra och förbättra vår värld. Jag vet att väldigt många känner att allt bara blir värre. Nej! Det är inte så! Men alla hemskheter har blivit mer synliga för oss. Och det ger oss en chans att påverka. Jag gör vad jag kan. Jag ber änglarna om hjälp att rädda världen, jag skickar healing. Även till Vita Huset.

– Det är viktigt att jobba med kabinettet och be änglarna att få dessa människor att skapa mindre negativitet. Påverka dem att istället se ljuset! Så jag ber änglarna: ”Snälla, hjälp dessa människor att ta rätt beslut”.

– Vi ska inte låta makthavarna komma undan när de tar beslut som är dåliga för vår värld. Så förutom att jag ber människor att våga ta hjälp av änglarna, så ber jag dem också att vara aktiva. Vi måste våga ta ställning och agera. Tillsammans kan vi påverka allt negativt som sker.

Du stänger aldrig av din medialitet utan är ständigt öppen. Hur orkar du det?
– Ja, jag är alltid öppen, men när jag inte behöver använda min medialitet så är den på en lägre nivå. När det händer något och jag behöver jobba med det, blir min medialitet mer intensiv. Fysiskt, mentalt och andligt. Det är svårt beskriva som process, men det är så jag fungerar.

– När jag undervisar så uppmuntrar jag mina elever att vara öppna, att istället för att stänga ner, skydda sig mot negativ energi. För om du är öppen, är du också medveten om vad som händer, du har koll. Jag brukar ta som jämförelse när man rör sig i ett bostadsområde, väljer du då att gå på den mörka trottoaren eller väljer du den som är solig eller upplyst? Jag väljer de soliga, där jag ser och har koll. Då är jag förberedd, och i och med det kan jag agera. Så mitt tips är – var öppen!

Håller du utbildningar i många länder?
– För några år sedan reste jag väldigt mycket och hade utbildningar i Storbritannien, Slovakien, Norge, Sverige, Turkiet. Men det blev för mycket, jag kände att jag behövde en paus från allt resande. Jag ville vara hemma.

– Jag gifte mig för två år sedan och sedan dess har jag njutit av familjelivet. Jag är egentligen en ”hemmaperson”. Jag gillar att vara i min trädgård och att sitta hemma på mitt kontor och jobba. Men nu längtar jag tillbaka till rollen som lärare så framöver blir det nya kurser och mer resande.

Grattis till giftermålet! Berätta om din partner, är han också medial?
– Tack! Min man heter Matt och han är underbar. Han är andlig på sitt sätt. Inte medial, men väldigt öppen. Annars hade det nog inte fungerat.

Så du gillar trädgårdsarbete?
– Jag kan inte så mycket om hur man sköter en trädgård, men jag lär mig och det ger mig ett lugn att vara där. Jag har ett stort, gammalt cederträd och oavsett hur jobbig min dag har varit, så blir jag lugn när jag sätter mig där under kronan och lutar ryggen mot stammen. Det är som att trädet kallar ”kom till mig!”. Ja, en sorts farfarsenergi. Gammal och klok.

– Och så är det ett härligt djurliv i trädgården, mycket fåglar, ekorrar och till och med hjortar. Så mina tre katter får stanna inomhus!

– Matt brukar skratta när han ser mig i trädgården. Han säger att en dag kommer han väl hem och ser mig sitta där och sjunga med alla djuren. Ungefär som Snövit! Så jag får väl träna på det, ha ha.

Har du mycket änglar hemma, statyer och figurer?
– Inte så många som man kan tro. Men jag har konstverk med fjädrar och massor av kristaller, jag älskar kristaller! Matt är väldigt förstående, han tillåter mig att ha dem överallt.

– Och så har jag saltlampor för de ger bra energier. En i köket där jag ofta är och en på kontoret. Jag har dem alltid tända.

Hur var ditt första möte med en ängel?
– Jag har varit medial hela mitt liv, men änglar kom inte in i mitt liv förrän jag var 26 år. Tidigare undvek jag dem, trots att många sa att de fanns omkring mig. Jag blev faktiskt lite trött på alla dessa ”änglamänniskor” som verkade se änglar överallt. På den tiden kopplade jag själv väldigt starkt ihop änglar med religion och jag är inte religiös på ett traditionellt sätt. Jag trodde att om jag började jobba med änglar så skulle jag behöva leva och bete mig annorlunda.

– Men så en kväll skulle jag göra halloweenritual tillsammans med en vän. Vi använde en änglaplatta som jag hade köpt enbart för att den var så himla snyggt designad. Det som hände den kvällen var att jag fick kontakt med min skyddsängel! Först trodde jag att det var min guide som kom, men så kom en kvinnlig ande igenom och sa att det är en ängel som vill prata med dig. Och jag tänkte:” Shit, kan det stämma?”. Sen fick jag nästan panik och tänkte att, nej jag är för ung för det här, det är inte dags än!

– I nästa stund upplevde jag ett skarpt ljus, ungefär som om någon skruvade upp lamporna i mitt vardagsrum. Det var en så stark energi att jag trycktes upp mot väggen och jag sa högt att ”vem du än är så kanske du kan lugna ner dig lite, jag vet att du är här nu”.

– Sen fick jag budskapet att det var ärkeängeln Uriel och jag bara kände hur tårarna rann utmed mina kinder. Kärleken som kom till mig var så otroligt stark, en känsla du inte kan skapa. Det var så mäktigt att det överrumplade mig totalt. Och Uriel sa till mig: ”Du ska hjälpa människor. Ta det som din uppgift. Hjälp dem! Det är allt vi ber dig om. Och kalla på oss, vi är med dig.”

–  Efter det gick jag till en bokhandel och köpte alla änglaböcker de hade, satte mig på ett kafé och läste från pärm till pärm. Resten är historia. Jag lät änglarna komma in i mitt liv. Jag hade varit så rädd att det skulle förändra mig, därför hade jag inte låtit det ske tidigare. Och ja, det förändrade mitt liv – men till det bättre.

Hur ofta får du höra att du ser ut som en ängel?
– Väldigt ofta, ha ha. Och jag tar det som en komplimang. Jag jobbar med änglarna varje dag. Änglanärvaron finns omkring mig, de kommer till mig på alla möjliga vis, via tv, radio... Jag brukar säga till dem som kommenterar mitt utseende att när man jobbar med änglarna varje dag så blir man till slut som de.

– Så jag uppmuntrar alla som gillar änglar att kalla på dem. De renar dina chakran, så jobba med dem!

– Förr var jag ofta rädd. Det är jag inte längre. Nu är jag alltid trygg. Jag är aldrig rädd när jag går in i hus där det spökar. Däremot tittar jag aldrig på skräckfilm! Det är jätteläskigt.

 

Birkan Tore inför "Räddad av änglar"

Det här är Birkan:

Född: 24 februari 1981, i Turkiet.
Bor: I ett hus i Atlanta, USA.
Familj: Maken Matt och tre katter.
Gör: Intuitive coach, andlig ledare, författare, tv-medium.
Kontakt: megan@askangels.com
Hemsida: www.askangels.com
Facebook: Birkan Tore

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.