Medierna Ewa och Monica har daglig kontakt med andar

Systrarna och medierna Ewa Olsson och Monica Lindén har daglig kontakt med andar. De hjälper jordbundna andar över till ljuset och förmedlar värdefulla budskap till klienter som söker kontakt. Nära träffade systrarna för att prata om hur de ser på andevärlden!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Paulina Holkenberg

Hur är det egentligen att vara medium, ser ni andar hela tiden?

– Nej, den frågan får jag ibland, säger Ewa. Andarna är med oss hela tiden, men vi uppfattar dem inte alltid. Då skulle jag till exempel inte kunna gå i en storstad som London. Tänk att se alla vanliga människor och alla andar.

Monica fortsätter:

– De är med oss, men de är lite som betraktare, de tar inte alltid plats. Men de kan ju göra det, när de vill kalla på vår uppmärksamhet.

– Som medium är det individuellt hur tydlig man är när man jobbar och inte jobbar. Men man kan inte alltid vara i de höga energierna, och det är inte meningen att vi ska se och höra hela tiden. Vi ska vara här och nu i vardagslivet också.

Det finns ju olika typer av andar. Vad är en jordbunden ande?

– En jordbunden ande sitter fast mellan den fysiska och andliga världen, den kommer inte hela vägen fram till Andra sidan, förklarar Ewa. Men det går ändå att kommunicera med jordbundna andar, det måste vi om vi ska kunna hjälpa dem över.

– Föreställ dig en bro från vår, fysiska värld till andevärlden. Jordbundna andar har fastnat på bron, säger Monica. När andarna inte gått över helt på Andra sidan så har de inte heller fått hela andevärldens kunskap och lärdom. De kan inte hjälpa oss som andar på Andra sidan kan, de är bara fast i de tunga energierna.

Vad är det som gör att en del andar fastnar och blir jordbundna?

– Jordbundna andar har ofta en rädsla eller något tungt som de inte vill släppa taget om, säger Monica. Det kan vara ett hem som har varit en trygghet när personen levde. När någon annan flyttar in, renoverar eller möblerar om blir anden irriterad för att det inte ser ut som när anden levde och var trygg med.

Ewa fortsätter:

– Har man varit religiös i sitt liv kan man som död börja tvivla på om man varit så god att man kommer till himlen. Även narkotika och tunga känslor som leder till självmord kan göra att man fastnar. Även om självmord inte alltid behöver betyda att man fastnar.

– Ja, men det är ofta tunga känslor som bitterhet, hat och en önskan om upprättelse som gör att de blir kvar, säger Monica.

– Jag minns en ande som hade ett trauma med sina föräldrar när han levde, berättar Monica. När det var dags för anden att gå mot ljuset ville han inte det, eftersom föräldrarna väntade på honom vid ljuset.

Och platsbunden energi – Vad är det?

– Ja, till skillnad från jordbundna själar finns det också platsbunden energi, det är energiavtryck, säger Monica. Det är en plats där det finns många tunga energier från många människor. Känslor från människorna som blir kvar, energimässigt. Auschwitz är en sådan plats, till exempel.

Ewa fyller i:

– Jag tror det hade varit väldigt svårt att till exempel bygga lägenheter på platser som Auschwitz eftersom människorna antagligen hade upplevt den negativa energin. Det går aldrig att plocka bort de tunga energiresterna som finns där.

Monica minns en gång när hon bodde på ett hotell i Finland. Hotellet var ett gammalt fängelse där det fanns platsbunden energi.

– Vi skulle åka därifrån när jag kom på att jag behövde gå på toaletten. Den fanns i källaren i en gammal isoleringscell. Jag gick ner och fick en stark känsla av att jag skulle bli inlåst. Jag var inte uppmärksam på att det var platsbunden energi som jag kände. Känslan som säkert många fångar upplevt i cellen.

– Platsbunden energi kan man uppleva även på helt vanliga ställen som finns runt omkring oss, som på eller runt omkring sjukhus, gamla sanatorier eller liknande. Området känns ofta stökigt, man mår inte bra och får ont i huvudet, säger Ewa och fortsätter:

– Många bor på de här platserna och är sjuka. De förstår inte att det beror på energierna. En del kommuner låter gamla psyksjukhus bli dagis och förskolor. Tänk vilka hemska energier känsliga barn plockar upp på de här platserna! –Intuitiva barn har lättare för att plocka upp negativa energier som ledsamhet och aggression, fyller Monica i. Många gånger förstår de inte att det inte är deras egen ilska de känner.

Hur tolkar jag tecken från en ande i mitt hem?

– Ofta, men inte alltid, börjar man uppmärksamma andar och energier när man själv går igenom en förändring. Barn har lättare för att uppleva andevärlden än vad vuxna har, generellt sett, säger Monica.

– Det beror på vilket tecken anden skickar. Men det är ofta bara nära och kära från Andra sidan, det vill säga de andar som gått hela vägen över bron till ljuset, som vill hjälpa oss, säger Ewa. Lampor som tänds och släcks och dörrar som öppnas och stängs kan vara en öppning till att anden har något att förmedla.

– Jordbundna andar är ofta mer fysiska och kan slamra med saker, säger Monica och fortsätter:

– En viktig sak om tecken som jag gärna vill lyfta fram, är att när vi känner något så tror vi ofta att det är något ont som måste tas bort. När vi har varit på husrensningar har ibland familjen först varit fast besluten om att anden måste tas bort. Men när vi känt in så visar det sig bara vara lilla farmor som är på besök. Då brukar jag fråga: "Vill du fortfarande att jag ska ta bort farmor?" Oftast har familjen då ändrat uppfattning.
– Många får rysningar när de känner något och per automatik kopplar vi ihop det med något negativt för det är vad vi lärt oss från skräckfilmer. Men när högre energi möter vår lägre, fysiska energi, blir det en reaktion. Precis som när värme och kyla möts en sommardag, då bildas en åskknall. Det behöver alltså inte vara en ande som vill dig något ont.

Finns det onda andar?

– För mig är det inte onda andar, utan sårade själar, säger Monica. Det är ofta jordbundna andar som blivit sårade, beter sig illa och lever i en värld mitt emellan med något ouppklarat.

Vad är viktigt att tänka på när man har kontakt med andar?

– Du måste veta vad du gör, säger Monica. Det är viktigt att man själv är i balans, mentalt, känslomässigt och fysiskt och allt det hänger ju ihop. Du måste kommunicera tillräckligt bra och vara i kontakt med dina guider som hjälper dig. Det är inget man ska praktisera för att det är skoj.

– Ta då hellre kontakt med ett medium, säger Ewa. Det är en sak att kommunicera med en ande som gått hela vägen över till Andra sidan, men jordbundna andar är svårare att hantera. Man kan göra det värre om man inte vet vad man gör!

 

Ande-ordlista:

Platsbunden energi

Är en ansamling av energier som aldrig helt går att ta bort. Man kan göra energin lättare genom att föra över jordbundna andar som fastnat där.

Jordbunden ande

Har inte gått hela vägen över till Andra sidan och har inte fått ta del av den totala kunskapen som finns på Andra sidan. Stannar ofta kvar mellan världarna för att de har något ouppklarat. Det kan vara en sorg, ett trauma eller så hade de en plats i den fysiska världen som var trygg.

Ande på Andra sidan

En ande som har gått mott ljuset och som kan besöka oss för att de vill ha kontakt. De kan gå över fram och tillbaka när de vill.

Läs mer

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.