Madeleine Walles slutar som chefredaktör

I åtta år har Madeleine Walles varit chefredakatör för Nära, tidningen hon också startade mer eller mindre på egen hand. Den sista april gör Madeleine sin sista arbetsdag men finns ändå kvar i tidningens framtid. – Näras läsare har gett mig så mycket kärlek. Det har varit fantastiska år.

Text: Joakim Norling
Foto: Privat

Efter åtta år som chefredaktör för Nära slutar Madeleine Walles den 30 april.

– Åren med Nära har varit de allra bästa under mitt långa yrkesliv, säger Madeleine. Jag har aldrig träffat på så mycket värme och hjärta. En fantastisk läsekrets som verkligen älskar sin tidning och slösar med sin kärlek. Både de vi intervjuat och alla som har jobbat för tidningen under åren har varit fantastiska. Det kanske allra kaxigaste är att vi hyrt och fyllt Viking Line Cinderella sju gånger – sammanlagt 10 000 personer har rest med på våra andliga kryssningar. Det är en svindlande tanke.

På Egmont Publishing, som ger ut Nära, har Madeleine jobbat i nästan 39 år.

– Egmont har varit min skola – jag kom nästan direkt från journalistutbildningen. Jag har fått lov att växa och prova på en massa nya saker. Företaget har verkligen tagit vara på min skaparkraft och kreativitet. Och jag har fått utvecklas tillsammans med underbara kollegor. Men ibland har förstås tanken dykt upp att man kanske borde prova något annat, och nu är det dags.

Madeleine kommer dock även fortsättningsvis att jobba för Nära, nu i en frilansroll.

– Exakt vad jag ska göra är inte beslutat än men Nära-läsare som vant sig vid att träffa mig på storseanser och resor blir nog inte av med mig så lätt ...

Nära kommer att vara i trygga händer även när Madeleine tar ett steg tillbaka. Lovisa Mölstad vikarierar för Paulina Holkenberg, redaktionschef, som är hemma med sitt första barn. Vem som ska vara tidningens framtida chefredaktör är dock inte avgjort än.

Madeleine var den som tog initiativet till Nära för drygt åtta år sedan. Hon var reporter på Hemmets Journal när hon fick tips om mediet Benny Rosenkvist och besökte en storseans i Malmö.

– Jag var väldigt skeptisk först och tyckte det var jättekonstigt att få kontakt med döda släktingar och vänner, men jag fick ett ex av Bennys bok Överlevaren och blev helt tagen av hans livs historia. Jag träffade honom för en intervju och Benny visade sig ju vara en otroligt varm och generös person.

Intervjun i Hemmets Journal väckte enorm uppmärksamhet. Madeleine har varken förr eller senare fått så stor respons från läsekretsen. Snart kom det tusen brev i månaden till Benny och chattarna, som fortfarande körs en gång i månaden, startades. På en timme kom det 2500 frågor till Benny.

– Jag insåg att det fanns ett enormt intresse och presenterade idén till en tidning om andlighet som skulle heta Nära. Första numret gjordes utan budget, utanför ordinarie arbetstid. Artiklarna gjorde jag i samband med att jag gjorde andra reportage till Hemmets Journal.

Nära kunde förhandsbeställas genom kupong i Hemmets Journal och redan innan första numret kom ut var 6500 exemplar sålda. Resten är, som det brukar heta, historia.

Till sist, Madeleine, vad kommer du att sakna mest när du lämnar Nära den sista april?

– Det jag kommer sakna mest är läsarkontakten och min lilla goa redaktion som har varit som min andra familj.

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.