Pierre Hesselbrandt: ”Det är inte mitt jobb att ställa några diagnoser”

Ingen människa ska fara illa av att besöka ett medium. Så hur gör man då om man vill få andlig vägledning? Mediet Pierre Hesselbrandt ger sin syn på saken.

Text: Martina Bergsten
Foto: Anders Roos

Vad är andlighet för dig?

– Att vara en god medmänniska som vill hjälpa andra, utan att döma. Det är också att ta hand om sig själv, sin kropp och själ, för att skapa känslomässig balans och trygghet. Jag tänker också att det är viktigt att förhålla sig ödmjuk och inte ha övertro på sina egna förmågor, att ta hutlöst mycket betalt eller vara fördömande mot andra.

LÄS ÄVEN: Sanna är ett flumfritt medium: ”Uppmanar mina klienter att vara källkritiska”

Vad tänker du om debatten efter Kalla Faktas granskning av andliga profiler?

(I januari sände TV4:s Kalla Fakta programmet ”Lockad till självmord”. Här framkom bland annat hur andliga profiler talar om människor som besatta av demoner och mörka energier. Det pratas om sjukdomar som något den drabbade ådragit sig genom som sitt personliga val. Programmet väckte, med all rätt, uppståndelse och orsakade debatt.)

– Jag tror att det blir bra. Jag hoppas att alla som arbetar i den andliga världen skärper sig och tänker mer på vad de säger och vad man inte ska säga till människor som söker vägledning. Sen önskar man ju att det skulle göras ett seriöst program om branschen som visar på allt som faktiskt är väldigt bra.

LÄS ÄVEN: Fyra olika medier spådde mig – här är mina reflektioner ett år senare

Vad är din roll som andlig vägledare?

– Att hjälpa människor, via vägledning eller genom att rensa bort störande energier i deras hem. Jag är noga med att aldrig tala om död, otrohet eller sjukdomar. Det är inte mitt jobb att ställa några diagnoser och jag hänvisar alltid till vården om det är någon som inte mår bra.

LÄS ÄVEN: Nina tar över Vendela Cederholms mediumskola: ”Vill inspirera fler ljusarbetare”

Om jag vill gå till ett medium, hur hittar jag rätt?

– Gå gärna på rekommendationer från andra, men kom ihåg att bara för att någon har en viss position, syns i media eller tar mycket betalt, så behöver det inte innebära att det är ett bra medium.

Vilket ansvar har mediet respektive klienten?

– Ett mediums ansvar är att vara engagerad, inte ställa ledande frågor och att ge bevisföring. Klienten å sin sida ska vara medveten om vad ett besök kostar, samt förstå att den vägledning som ges är tips och råd kring en viss situation. Det är inget facit. Det är upp till klienten hur han eller hon går vidare.

LÄS ÄVEN: Vad är ett mediums uppgift, egentligen? 5 andliga profiler svarar

Vad kan jag få hjälp med?

– Lindra sorg. Eller vägledning för att orka vidare i livet. Du kan få kontakt med en avliden person, kommunicera med ett husdjur, få råd eller tröst i en viss livssituation eller hjälp med rensning av dålig energi i ditt hem.

Hur vet jag att jag betalar en rimlig summa?

– Det finns inga riktlinjer, vilket tyvärr gör att det förekommer en hel del ockerpriser. Att betala över 2 000 kronor eller mer, för en knapp timme är inte okej, enligt mig.

LÄS ÄVEN: Pierre Hesselbrandt om mediala barn: Alltför många föräldrar har viftat bort det här

Om jag känner mig felaktigt behandlad, vad gör jag?

– Alla kan ha en dålig dag på jobbet, även ett medium. När det har hänt att jag inte fått in någon andekontakt trots att det varit syftet med sittningen, har jag valt att reducera priset eller inte tagit betalt alls. Har man blivit illa behandlad på något sätt, ska man ta upp det med mediet, helst direkt. Har det sagts riktigt konstiga saker, kan det vara läge att kontakta Mediumförbundet.

Om en sökare blir alltför fanatisk i sin andliga nyfikenhet, vad kan anhöriga göra då?

– Det är viktigt med balans, vilket ämne det än handlar om. Känner man att det börjat spåra ur för någon och man inte når fram, är det kanske lättare för en person som är insatt i den andliga världen att bryta igenom.

LÄS ÄVEN: Forskaren Helané Wahbeh: Studier visar att medialitet förbättrar livskvaliteten

Hur ser du på framtiden för andlig­heten?

– Andligheten är viktig och jag tror absolut att den har en betydelsefull roll i samhället. Samtidigt är det viktigt att vi inte flyger i det blå, utan håller oss balanserade. På sitt sätt är utvecklingen knuten till hur vården fungerar, får människor som mår dåligt inte hjälp den vägen, då ökar behovet av andlighet och andliga vägledare.

Pierre Hesselbrandt är spiritualistiskt medium, författare, smyckedesigner och en av Näras andliga profiler. Hemsida: www.allroundspirit.com

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.