Klardröm: Lär dig konsten att styra över dina drömmar

I en klardröm är du medveten om att du drömmer och kan påverka handlingen. Du kan bestämma att du vill flyga, träffa en superkändis eller träna på något du vill bli bättre på. Klardrömmar kan hjälpa oss att utvecklas, och det går att öva att styra sina nattliga äventyr!

Text: Tia Jumbe
Foto: Getty Images

En klardröm, ”lucid dream” på engelska, är ett tillstånd där du är medveten om att du drömmer. Du har tillgång till ditt logiska sinne, minns detaljer från ditt liv, och kan aktivt uppleva och utforska drömmen och också påverka vad som händer i den. Du kan bestämma dig för att delta i ett surrealistiskt upplägg och göra övernaturliga eller helt overkliga saker, så som att flyga som en fågel eller utforska rymden på egen hand. Men klardrömm­-ande kan också vara en väg till personlig och andlig utveckling.

Klardrömmar sker under vår REM-sömn (den period då vi vanligtvis drömmer), men delar av hjärnan som annars under REM-sömn aktiveras är oaktiverade. Under klardrömmar aktiveras i stället de främre delarna av hjärnan, som styr kognitiva funktioner som planering, abstrakt tänkande och korttidsminne.

LÄS ÄVEN: Anna Strandlind om drömmarnas betydelse: Vägledning från universum

Forskarnas tips för att klardrömma

 • När du befinner dig i en ovanlig situation i vaket tillstånd – fråga dig själv om du drömmer. Det ökar chansen för att du frågar dig själv samma sak sedan när du faktiskt drömmer, vilket i sin tur kan göra så att drömmen övergår till en klardröm.
 • Ställ klockan för att vakna efter 5 timmars sömn och säg om och om igen till dig själv: ”Nästa gång jag drömmer ska jag komma ihåg att jag drömmer”. Chansen är då stor att du om du somnar om inom kort kommer att klardrömma.

Källa: Forskning & Framsteg

LÄS ÄVEN: 6 vanliga symboler i våra drömmar – och vad de betyder

3 tips för att klardrömma

 1. Skriv drömdagbok. När du skriver ner dina drömmar varje morgon blir du mer medveten om dina drömmars mönster och innehåll.
 2. Meditera. Genom att meditera regelbundet blir du bättre på att vara närvarande och ökar chansen att bli medveten om att du drömmer.
 3. Förbered dig. Innan du lägger dig, tänk tanken att du kommer att klardrömma. Visualisera att du inser att du drömmer när du är mitt i en dröm. 

LÄS ÄVEN: Så vet du om du träffar andar i dina drömmar

Sömnkvaliteten påverkar

 • Regelbunden sömnrytm. Att sova på regelbundna tider bidrar till att du får tillräckligt med tid i REM-sömnen, som är den fas då klardrömmar sker.
 • Djupsömn. En annan viktig fas är djupsömnen, vilket påverkar hur du upplever och minns drömmar. Med regelbundna sovvanor gynnas även djupsömnen.

LÄS ÄVEN: Så kommer du ihåg dina drömmar

Var fjärde person har klardrömmar

 • En tysk enkätundersökning visade att 10% av 840 intervjuade friidrottare använde klardrömmar för att träna och förbättra sin prestation i det vakna livet.
 • I en annan tysk studie från 2011 uppskattade forskarna att hälften av alla människor någon gång i livet kommer att ha minst en klardröm, och att det är vanligast under barndomen.
 • I en studie från Nederländerna konstaterades att var fjärde person har klardrömmar oftare än en gång i månaden.

LÄS ÄVEN: Astral projektion: Lämna din fysiska kropp och upplev magi

Utvecklas med klardrömmar

 • Kommunicera med, och ta emot vägledning från, ditt högre jag, änglar, andliga guider eller andra andliga entiteter.
 • Använda klardrömmarna för att läka genom att söka upp och arbeta med inre konflikter och rädslor, eller träna på något
  du vill bli bättre på.
 • Tillåt klardrömmarna hjälpa dig att uppleva en djupare enhet med Universum.

LÄS ÄVEN: Så tolkar du andevärldens tecken: Färger, djur, siffror och tarotkort

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.