Annas guidning: Hur blir jag kvitt mitt sockerberoende?

Efter nästan två månaders sjukdom har jag kvar en envis hosta och kan inte träna, samtidigt som mitt sockerintag har ökat dagligen. Inga kläder passar längre och jag har ingen energi. Hur ska jag ta mig ur detta?

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej!

I vintras blev jag sjuk i sju veckor i vad jag tror vad Covid-19. Två olika tester med tre veckors mellanrum visade negativt resultat, men symtomen var desamma som för dem med konstaterad Covid-19.

Under våren har jag haft en envis hosta kvar och utreds nu för både hjärtat och lungorna. Andfåddheten sitter i sedan insjuknandet vilket gör att all träning ligger på is.

Sockerintaget har ökat dagligen och är idag ett gift. Kan inte få det ur kroppen och så klart har vikten ökat i rekordfart.

Jag har fått köpa nya kläder då ingenting passar längre i min garderob, matlusten inte finns alls och jag har brist på energi så klart. Jag vet inte var jag ska börja. Jag har inte vägt så här mycket ens som höggravid vid fyra tillfällen.

Jessica

 

Anna Strandlind svarar: Fixera dig inte vid vikten 

Hej Jessica!

Så bra att du mejlade mig och vill ta tag i detta. Du vet inte riktigt hur du ska göra och det har på något sätt blivit en vana för dig att leva så här fast att du inte vill.

Jag tror att många kan relatera till sockersug och mindre bra vanor. Detta gör att vi mår dåligt och inte känner igen oss själva, samt att humöret svänger och tröttheten oftare gör sig påmind.

Jag tycker att det är bra att du blir utredd för ditt hjärta och lungor. Hoppas att du får svar snart. Nu är det extra viktigt att du tänker gott om dig själv och försöker få stopp på ditt småätande av socker, som ofta leder till att även annat stoppas i munnen som inte är bra för oss. Vet du att socker är mer beroendeframkallande än kokain? En hemsk jämförelse, men det är sanning!

Det är inte konstigt att du känner ett beroende. Många människor vill inte erkänna det för sig själva, men du har en insikt nu och vill inte leva så längre och du kommer klara det med bra stöd! Du kan få bukt på detta, jag vet det! Du har hamnat i en ovana, men det går att skapa en ny och god vana.

Jag vill först och främst säga att det är inget fel på dig för att du har problem som du vill ta dig ur. Du är värdefull och en kärleksfull person! Nu ska du börja ge dig själv den rätta kärleken.

Vår självbild påverkar alla delar i vårt liv så som hälsa, mående, relationer, ekonomi, arbete och fritid. När du tittar tillbaka på din uppväxt så kan det varit en ”belöning” att få äta sött eller så kan matens betydelse varit att du ska äta dig ordentligt mätt, kanske snabbt eller mycket.

Mat och allt med socker kan ha blivit en tröst för stunden eller ”uppförstorat”, precis som det är nu för dig. Det kan också vara så att du gett mycket av dig själv och behagat andra i stället för att känna efter själv hur du mår? Du kanske hittade en tröst i sockret eller i maten. Detta finns då inom dig för att det är på något sätt är kopplat till din bakgrund om värdet till dig själv.

Eftersom allt är energi är dina tankar energi, så vad ger du dig för tankar? Eftersom vi är 70 procent negativt inprogrammerade från början, är det mycket lättare att tro på något som inte går bra än det som är bra. Grejen är att det inte stämmer! Du kan skapa en ny självbild Jessica! Det behöver heller inte ta lång tid.

Det du tänker och blir känslomässig involverad i, blir dina resultat och nu ska du skapa nya resultat! Du ska inte slå på dig själv mer utan skapa nytt! Gör så här:

 

- Kontakta vårdcentralen idag och berätta detta som du skrev till mig. Var helt ärlig.

- Be att få prata med en dietist och boka en tid. Du ska be om stöd och hjälp. Du kommer få rätt hjälp om du är helt ärlig.

- Sätt upp lappar på kylskåpet eller bilder på dig när du var pigg och glad, bilder på vad du vill känna och vara!

- Se till att skapa nya vanor och ge dig ut eller gör något annat än att hamna framför tv:n och stoppa något i munnen.

- Ta beslut och berätta för dem du möter att du slutat med socker om de vill bjuda dig på något, ha alltid med dig frukt och vattenflaska i väskan.

- När ”beroendet” kommer till dig, drick vattnet, gå ut och ta en promenad eller gör något annat.

- Förbered din mat för dagen. Gör skålar med morotsstavar, gurkbitar, ananas eller det du tycker om inom frukt och grönsaker men undvik för mycket vindruvor. Ställ skålarna i kylskåpet och när suget är starkt tar du något av detta, äter lugnt och njuter.

- Gå med i stödgrupper för sockerberoende eller en viktgrupp. Vårdcentralen kan hjälpa dig att kolla upp detta.

- Tänk på att hälsa inte handlar om hur du ser ut utan hur du mår. Du kommer att må bättre och kunna bryta dig ur denna ”onda” cirkel du hamnat i om du följer mina råd.

 

Jag får också till mig att på något sätt så kommer du kunna hjälpa andra när du klarat dig genom detta, och det behöver inte dröja länge. Ibland förstår vi inte förrän efteråt varför vi hamnar i vissa utmaningar i livet, men att de kan leda till något som är så bra för oss!

Fixera dig inte vid vikten utan att du vill känna dig pigg, glad och kraftfull. När du står inför en utmaning så ska du fråga dig själv om det är bra för dig under ett längre perspektiv? Om inte, bryt och gå vidare!

Beröm dig själv under dagen och på kvällen när du klarat av din dag på ett mycket bättre sätt. Skriv i din tacksamhetsbok att du är bra och vad du känner dig tacksam för.

Åter igen vill jag påminna dig om att det är inget fel på dig som människa för att du har ett problem nu som är tuffa för dig. Du kommer klara det. Följ mina punkter och ta en dag i taget.

 

Varmaste kramar till dig!

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.