Annas guidning: Kan jag flytta från min dotter som har en hjärnskada?

Jag har levt med utmattningsproblem i många år då livet med dottern var extremt tufft när hon var barn. Nu tycker jag att jag också förtjänar att må bra, men är det verkligen rätt att flytta?

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej Anna!

Behöver råd och vägledning kring förändringar jag vill göra i mitt liv. En ungdomskärlek har kommit in i mitt liv igen. Vi var bara vänner i tonåren men jag var jättekär i honom då och jag är det nu, 40 år senare. Vi har mycket gemensamt och tänker lika om hur vi vill att framtiden ska bli. Han bor 20 mil bort och skulle det bli vi så kommer jag att flytta till honom eftersom han har barn som bor hemma och jag flyttar gärna tillbaka till min hemtrakt.

Men jag måste då flytta längre ifrån min vuxna dotter som har en hjärnskada. Hon bor själv med assistenter dygnet runt och vi träffas då och då, bor en bit ifrån henne redan nu. Jag har levt med utmattningsproblem i många år då livet med dottern var extremt tufft när hon var barn. Mår dock bättre nu, sedan jag börjat ta hand om mig själv. Men mitt samvete skaver. Är det rätt att flytta längre ifrån henne då vi troligen kommer att ses ännu mer sällan? Hennes pappa och syskon bor nära.

Jag trivs inte med mitt liv som det är nu, har många drömmar och idéer jag vill förverkliga med rätt person, innan det är för sent.

Undrar hur jag ska tänka och agera i denna situation. Livet har stått "på vänt" så många år. Tycker att jag också är värd att få må bra, utvecklas och följa mina drömmar men som sagt, samvetet inför en eventuell flytt skaver. Tacksam för vägledning.

Marie

Anna Strandlind svarar: Tillåt dig själv att leva ditt liv

Hej Marie!

Jag kan förstå dig i denna situation. När det gäller våra barn så vill vi oftast alltid finnas för dem. Om jag ska vara helt ärlig mot dig så kände mitt ”mammahjärta” direkt likadant när jag bara flyttade cirka en mil från mina barn, som också är vuxna, förra året. Men jag tog mitt förnuft till fånga och tänkte till en gång extra och vi flyttade. Det var ett väldigt bra beslut i mitt liv.

Oavsett om din dotter har en hjärnskada eller inte så är hon vuxen och jag kan lova dig att din dotter vill inget annat än att du ska må bra och känna tillit till livet och få kärlek. Du får också tänka på att din dotter har sitt liv idag och är vuxen, så det är dags att släppa ”kontrollen” över ditt samvete och lyssna på ditt hjärta. Du har ett eget liv och du har en dotter. Ditt liv är inte din dotters liv, och din dotters liv är inte ditt liv. Ni är idag två vuxna som ska ha en fin mamma-dotter-relation och vänskap som alltid kommer finnas där om ni vill, och som är helt oberoende av var du bor.

Din dotter är vuxen så det är dags för dig att släppa taget och tillåta dig att leva ditt liv, att ge dig hän och våga må gott! Livet vill dig väl så behandla dig själv därefter. Om du mår bra kommer också din energi att spridas till andra. Du har ansvar över ditt eget liv, ingen annan vuxens liv. Släpp din rädsla nu och lev ditt liv. Sluta oroa dig för hur saker och ting kommer att gå och lev inte i dåtid, för då kommer du att få samma resultat som tidigare.

För att skapa nya resultat i ditt liv behöver du skapa nya tankar och känslor runt det du vill ha, så tänk, känn och agera i kärlek till dig själv först och sprid sedan denna energi vidare till andra. All förändring börjar med oss själva, så lyssna nu på ditt hjärta och njut av din resa.

Varma kramar från mig,

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.