Annas guidning: Hur blir jag fri från skuldkänslorna till mina föräldrar?

Jag har alltid burit mina föräldrar tills jag i vuxen ålder insåg att det gjorde mig sjuk. Jag klarar inte längre att hälsa på dem för de får mig att må så dåligt. Hur kan jag slippa skuldkänslorna kring detta?

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej Anna!

Jag behöver hjälp med hur jag kan frigöra mig mentalt från mina föräldrar så att jag kan vara fri att leva mitt liv och tillåta mig att må bra.

Mina föräldrar är idag gamla och vi bor långt ifrån varandra. Vi ses sällan men har regelbunden kontakt via telefon. Jag klarar inte att hälsa på dem och vill det heller inte för det får mig att må väldigt dåligt, både fysiskt och psykiskt. Dock har jag svårt att frigöra mig från skuldkänslorna som säger att jag borde ställa upp för dem.

Problemet är att jag upplever att jag alltid burit dem, ända sen jag var liten. Min mamma har alltid varit sjuklig och dålig på att ta hand om sig själv framför allt emotionellt och jag har varit den som muntrat upp henne, tagit hand om henne och tröstat. Tills jag i vuxen ålder insåg att det gjorde mig själv sjuk, varpå jag slutade. Jag är så trött på att vara orolig för att hon ska dö. Jag är inte rädd för döden, men det är hon och eftersom jag alltid varit så känslig för hennes sinnesstämningar mår jag väldigt dåligt när hon är rädd eller mår dåligt.

Jag har jobbat med de här frågorna i terapi i många år och har medvetandegjort väldigt mycket, men jag lyckas inte frigöra mig från skuldkänslorna. Nu står jag inför min semester och ska njuta av ledighet men det ligger bara ett stort mörkt moln över tillvaron. Ett moln av skuldkänslor för att jag inte fortsätter att bära mina föräldrar. Och inte ens vill eller klarar att åka och hälsa på dem. Det gör ont i mig hur de sliter, men jag varken kan eller vill gå in i den dynamiken igen, och jag har så svårt att behålla mig själv när jag är i deras närhet.

Jag lever ensam utan partner och barn och har ingen annan familj, inte heller någon övrig släkt så på ett sätt är jag väldigt ensam. Men jag har gott om fina vänner, jag har ett bra liv, jag är frisk och mitt i livet och jag bara längtar efter att få vara glad!

Tacksam för vägledande ord!

Vänliga hälsningar M

 

Anna Strandlind svarar: Låt inte omvärlden kontrollera dig!

Hej M!

Du berättar att du fortfarande har skuldkänslor för att du inte ställer upp för dina föräldrar, trots att du har ställt upp för dem i så många år. Och nu när du vill frigöra dig från det tunga ansvaret och njuta av ditt liv, får du dåligt samvete. Vilket du inte bör ha. Det är din rättighet att må bra!

Anledningen till att du reagerar som du gör beror på vad du har fått med dig i livet om vad som är rätt och fel, vad som ska göras och inte göras. Att ge av sig själv till andra och ställa upp om någon inte mår bra. Du själv har kommit i ”kläm”.

Vem är ”M” om du inte tar hand om och ser dina föräldrar och hjälper dem? Du har kommit till insikt om att du mår dåligt av att träffa dem och till och med när du samtalar med dem, för det är alltid jobbiga saker som händer i deras liv, om jag har uppfattat dig rätt. Jag undrar om du har sagt till dina föräldrar vad du upplever? Vet de om vad du känner? Om inte, så berätta för dem. Om du alltid funnits där och inte sagt vad du känner så blir det också en vana för dem att säga och agera på samma sätt som de brukar göra.

Det är din rätt att berätta vad du känner och vad du vill ha i ditt liv. Du kan aldrig hjälpa din mamma att bli frisk om hon inte själv vill och försöker. Du kan inte hjälpa dem att skapa en ny attityd om de inte vill, men du kan skapa en bättre attityd till dig själv, för allt börjar med oss själva. Därefter kommer du att kunna släppa dina skuldkänslor och inte älta det som varit.

Du ska bli mästare på att tänka på din framtid och inte så mycket på dåtiden som du gör nu för det hjälper inte dig eller någon annan. Din självbild påverkas enormt mycket av det här.

Jag vill berätta att attityd och energi är något som hjälper många att ta nya steg och må gott genom livet. Det finns en enorm kraft som flyter in i ditt medvetna sinne och som varken är positiv eller negativ. Allt bara ”är” i universum, allt är energi. När du väljer en positiv eller negativ tanke så skapar du den energin till dig själv och även utåt mot din omvärld. När du bygger en negativ bild i ditt sinne, du nämner ”skuld”, så får enbart ordet dig att må dåligt. Detta är inpräntat i dig sedan många år och har blivit din sanning. Men det är inte sant!

Den energi som är vibrationer ges i uttryck genom ord, gester och handlingar.  När du sedan tänker på detta skapar du mer av samma sak, fast att du inte vill. Attityd är en sammansättning av dina tankar, känslor och handlingar. När du repeterar en tanke gång på gång så blir det en sanning för dig, oavsett om den är det eller inte. Det har alltså att göra med vad du har för inlärda vanor och har inget att göra med vad du är kapabel till. För du är en perfekt själ från början!

Du ska aldrig ”slå” på dig själv. Du ska sätta upp tydliga mål för vad du vill ha i ditt liv. Skriv nu detaljerat ner allt som du vill ha och känna, för det är dags för dig att släppa dåtiden. Du ska bli mästare på att se din framtid i stället! Det går genom att ha tydliga mål och genom att du tar steg varje dag till det du vill ha.

Du ska inte ändra på dig, du ska bara skapa nytt och kärleken till det! Prata ut med dina föräldrar, möt dina rädslor och ta beslut där du skapar en god attityd till dig själv först och främst. Det avgör allt i ditt liv. Det är din rättighet att skapa kärlek och flöde i ditt liv. Tänk på att ingen kan välja vad du ska tänka, det avgör du själv. Tanken är fri! Allt har något gott i sig, eller ont om vi väljer det. Vad letar du efter? När vi förlåter så förlåter vi inte bara dem som sårat oss utan framför allt helar vi oss själva och får uppleva frid.

Du kan alltid kontrollera ditt tänkande kring omvärlden, så låt inte omvärlden kontrollera dig. Du väljer ditt liv och du har ett fint liv framför dig. Så njut nu och ta beslut som du inte tagit tidigare, beslut som gynnar dig för då kommer du att få helt nya resultat. Bestäm dig! Acceptera, släpp och skapa nytt!

 

Mina varmaste kramar till dig och lyssna på din väg.

Anna

 

 

 

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.